Bereikbaar na je uren? 4 tips voor duidelijke afspraken

Steeds meer werknemers hebben een laptop en/of gsm van het werk. Tussen negen en vijf uur is het vanzelfsprekend dat ze die gebruiken, maar wat buiten de uren? Weten je werknemers wat jij van hen verwacht?

De kans is groot dat het antwoord ‘neen’ is. Weinig werkgevers zitten even met hun ondergeschikten samen om de regels rond technologiegebruik en bereikbaarheid buiten de uren duidelijk te maken. Cali Williams Yost, CEO van een consultancykantoor rond flexwerk en worklifebalance geeft alvast vier tips om de grenzen uit te zetten.

1. Initieer zelf een gesprek

Neem zelf het initiatief om te overleggen over de regels rond technologiegebruik. Weinig werknemers zullen dit zelf durven, omdat de vraag “moet ik na de uren beschikbaar zijn?” laat uitschijnen dat ze dat eigenlijk niet willen. Bij gevolg zeggen ze niets.

Praat even met je team, of stuur een mailtje om een korte meeting te plannen om je eisen en wensen in verband met bereikbaarheid duidelijk te maken.

2. Beslis wat je verwacht

Natuurlijk moet je daarvoor eerst zelf bepalen wat je verwacht van je medewerkers. Moeten ze altijd beschikbaar zijn, en meteen mails beantwoorden? Of moeten ze alleen hun telefoon beantwoorden? Moet dat alleen ’s avonds, of ook in het weekend? Moeten altijd alle medewerkers on call zijn, of voer je een roulatiesysteem met permanentie in? Zorg dat je een duidelijk plan hebt, voor je aan de meeting begint.

3. Wees consistent

Wees zo duidelijk mogelijk tijdens de meeting zelf. Geef bijvoorbeeld aan dat je niet verwacht dat werknemers hun e-mail beantwoorden, maar dat je hen zal opbellen wanneer er iets dringends aan de hand is. Verwijt je werknemers dan ook niets wanneer ze niet onmiddellijk antwoordden op een dringende mail, maar jij ze niet per telefoon verwittigd hebt.

4. Communicatie is cruciaal

Laat je werknemers nooit met vragen zitten over jouw verwachtingen: maak hen duidelijk dat ze altijd om verduidelijking kunnen vragen.

Overleg ook met HR of de juridische dienst om ervoor te zorgen dat je in orde bent met het arbeidsreglement (permanentiepremies etc.).

Bron: Fastcompany.com