Ben ik verplicht de taken van een zieke collega over te nemen?

Bij een val van zijn paard heeft Open VLD-voorzitter Alexander De Croo een elleboogbreuk, een voetbreuk en een hersenschudding opgelopen. Ondervoorzitters Van Quickenborne en Ceysens nemen nu de honneurs waar. Kan dit ook in het bedrijfsleven? Mag je baas eisen dat je de taken van een zieke collega erbij neemt?

Bedrijven verwachten solidariteit

Nee, er is juridisch geen enkele reden waarom een werkgever dit niét zou mogen eisen. “In je arbeidscontract staat wel een jobomschrijving, maar meestal is die héél vaag”, zegt Annemie Salu, onderzoekster bij het kenniscentrum van SD Worx. “Het bedrijf vult die meestal aan met een functiebeschrijving, maar ook die wordt vrij ruim gehouden, zodat ze nog verschillende richtingen uit kan, onder meer om dit soort situaties te kunnen opvangen. Bedrijven verwachten solidariteit als er iemand uitvalt. Dat is een organisatorische kwestie of een kwestie van teamgeest: hoe organiseer ik het werk binnen mijn afdeling? Het bedrijf regelt dat volledig zelfstandig. Maar het spreekt voor zich dat wanneer je na langere tijd geen vervanger zoekt, zich dat tegen het bedrijf keert.”

'Het staat-niet-in-mijn-functie-syndroom'

Bedrijven verwachten in zo’n geval dus flexibiliteit van hun werknemers. Door de crisis is die vraag nog toegenomen, maar de tendens bestaat al langer, zegt Salu. “Klanten en markten vragen veel meer flexibiliteit dan vroeger en dat heeft zijn weerslag op bedrijven en hoe ze georganiseerd zijn. Werkgevers verwachten veel meer inzetbaarheid, ook qua jobinhoud. Werknemers moeten hun taken ruimer zien, aan jobrotatie doen, extra projecten erbij nemen, ... . Daartegenover staan werknemers die lijden aan het ‘sinfo’-syndroom, ofwel het ‘het staat niet in mijn functie-omschrijving’-syndroom. Ze zoeken een excuus om de taken van een collega niet te moeten overnemen. Die mentaliteit wordt steeds meer afgestraft.”

High profiles niet snel vervangen

Of er een vervanger komt, hangt natuurlijk ook af van de specifieke functie, voegt Annemie Salu er aan toe. “Sommige jobs vereisen zo’n specifieke kwalificaties dat je absoluut een vervanger moet zoeken. Ik denk aan een operator in een alarmcentrale of een verpleegkundige. Net voor dat soort situaties raden wij bedrijven aan om de cruciale functies in kaart te brengen. Functies waar een risico aan verbonden is wanneer de persoon in kwestie uitvalt: een topverkoper, een technisch zeer gekwalificeerde persoon, ... . Je moet mensen achter de hand hebben die kunnen inspringen of weten waar je indien nodig snel iemand kan vinden. Bij echte high profiles zoeken bedrijven volgens mij minder snel een vervanger. Strategische beslissingen kunnen door de ceo of een rechtstreekse medewerker overgenomen worden, zijn taken door het team dat voor hem werkt.”

Tekst: Dominique Soenens - Foto: Didier Lebrun

Lees ook:
- Wat moet ik doen als ik ziek ben en niet kan gaan werken?
- "Mijn man is ernstig ziek. Mag ik thuis blijven?"
- Wie vangt je zieke kind op als jij moet werken?