Belgische werknemers roken te veel, sporten te weinig en zijn gestresseerd

Belgische werknemers missen vitaliteit, een gevolg van hun ongezonde levensstijl. Dat leert een rondvraag van Securex, uitgevoerd bij 3.017 werknemers uit 8 verschillende landen.

Het onderzoek gaat uit van het principe dat een grotere vitaliteit een positieve invloed heeft op de productiviteit, motivatie, betrokkenheid en openheid van geest van werknemers. Ondernemingen hebben er dus alle baat bij werknemers gezonder te doen leven. Te veel stress, te weinig beweging en een karig ontbijt lijken voor ons land de grootste boosdoeners.

Helft personeel lijdt onder stress

Franse en Spaanse werknemers ervaren het meest stress, Nederlandse het minst. Van de Belgische werknemers heeft ruim 1 op 2 regelmatig te kampen met stress. Stress heeft een negatieve invloed op de prestaties van werknemers en is een groot probleem voor werknemers in alle landen.

Ruim 1 op 3 werknemers klaagt over pijn aan rug, schouders, benen...

Duitse werknemers (41%) klagen bijna twee keer meer over fysieke problemen (problemen met rug, schouders, armen, benen, nek, enz.) dan Amerikanen (22%). Belgische werknemers hebben er ook enorm last van (36 %). Meer dan een derde dus.

3 op 5 Belgische werknemers sporten te weinig

Algemeen wordt gesteld dat werknemers dagelijks minstens een half uur lang een lichte inspanning moeten leveren of 20 minuten een zware fysieke inspanning, en dat 3 keer per week. Slechts 39% van de werknemers in ons land houdt zich daaraan. Bij de Spanjaarden en de Amerikanen is dat 1 op 2. Franse (34%) en Duitse (36%) werknemers scoren het slechtst.

1 op 3 vergeet te ontbijten  

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Spaanse en Zweedse werknemers beamen dat met 86% en 82%. België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Nederland hebben minder goede eetgewoontes want 1 werknemer op 3 ‘vergeet’ te ontbijten alvorens de dagactiviteiten te starten.

13% van de Belgische werknemers drinkt te veel alcohol

Het alcoholgebruik van werknemers is het hoogst in het Verenigd Koninkrijk (20%) en in Nederland (18%), terwijl Zweden, waar alcohol zeer duur is, het kleinste aantal drinkers heeft (minder dan 1 op 10). België behaalt een matige score, met 13% van de werknemers die meer drinken dan de norm voorschrijft.

Bijna 2 op 5 rookt dagelijks 2 of meer sigaretten

De Verenigde Staten hebben het kleinst aantal rokende werknemers (minder dan 21% rookt 2 sigaretten of meer per dag). Duitsland scoort het hoogst met 38%, op de voet gevolgd door België, waar 36% van de werknemers dagelijks 2 sigaretten of meer roken.

Hoe kan het beter?

Moraal van het verhaal: Belgische werknemers moeten regelmatiger sporten, goed ontbijten en stoppen met roken. Bedrijven hebben er volgens Securex alle belang bij werknemers aan te zetten gezonder te leven, onder andere met sportcheques, sportactiviteiten, manden met vers fruit... Maar ook een proactief beleid om stress te bestrijden en een antistressactieplan zijn essentieel.

Tekst: Laurent Depré

Lees ook:
- Schrijven artsen te snel ziekteverlof voor?
- 10 beroepen met garantie op een burn-out
- Borstvoeding geven ondanks een drukke job: hoe doe je dat?