Belg laat werk achter zich op vakantie

Ook in tijden waarin flexibiliteit hoogtij viert en werknemers via smartphone en laptop voortdurend in contact staan met hun collega’s slaagt de grote meerderheid erin om tijdens het verlof het werk volledig achter zich te laten. Uit een onderzoek van OfficeTeam blijkt dat 80 procent van de Belgische administratieve werknemers tijdens zijn vakantie totaal niet bezig is met zijn job.

Een minderheid (16 procent) zegt op vakantie enkele keren per week tijd te besteden aan zijn werk. Bij 4 procent is dat elke dag. Vooral mannen zouden hun werk gemakkelijk kunnen loslaten. 48 procent beweert er op vakantie nooit mee bezig te zijn. Bij vrouwen lukt dat iets minder goed: slechts 35 procent kan de job volledig loslaten.

Vertrouwen in de collega’s

Tijdens het verlof wordt er nauwelijks gecommuniceerd met de collega’s op kantoor. De overgrote meerderheid (92 procent) zegt op vakantie zelden of nooit gebeld te worden over professionele bezigheden. Ruim drie kwart (79 procent) leest ook zelden of nooit e-mails.

De ondervraagde Belgen zijn er gerust in dat hun afwezigheid op het werk goed wordt opgevangen. 65 procent vertrouwt erop dat zijn taken opgevolgd worden tijdens zijn afwezigheid. Slechts een minderheid (31 procent) maakt zich hierover ongerust.

Opmerkelijk is wel dat vooral mannen zich hierover weinig zorgen maken. 75 procent van hen is er gerust in dat hun taken worden opgevolgd, bij de vrouwelijke werknemers is dat 61 procent.

Voorbereiding is belangrijk

Volgens Maj Buyst, Director bij Accountemps en OfficeTeam, is het van belang om op vakantie echt te ontspannen en het werk te laten rusten. “Bedrijven stimuleren dit ook steeds vaker. Je volledig afsluiten van je job is dan ook een van de beste manieren om een burn-out te voorkomen.” Ze wijst er wel op dat om zo’n zorgeloze vakantie mogelijk te maken een goede voorbereiding essentieel is. “Plan je vertrek goed en licht je collega’s in over lopende projecten. Bedrijven kunnen een te hoge werkdruk tijdens de vakantiemaanden ook altijd opvangen door een jobstudent of tijdelijke werknemer in dienst te nemen.”