Beelschermwerk: goed beeld?

Hoe directe verblinding (invallend licht op oog) of indirecte verblinding (reflecties) voorkomen?

Reflecties

Om weerkaatsing van het invallend licht (natuurlijk- of kunstlicht) op je scherm te voorkomen plaats je je scherm zo dat er geen licht op je scherm kan vallen. Plaats je beeldscherm loodrecht op het invallend licht.

Bovendien is er op een scherm met donkere karakters op een lichte achtergrond minder reflectie waar te nemen.

Ook op een mat beeldscherm valt invallend licht minder op.

Natuurlijk invallend licht kan ook door een aangepaste zonwering aan het venster beperkt worden.

Lichtintensiteit op scherm

De lichtintensiteit van het zonlicht (zelfs op een grijze dag) is vele malen groter dan de lichtintensiteit van je scherm.

Een lichtbron (zonlicht of lamp) of een vlak met een grote helderheid, zelfs in de zijkant van je blikveld, kan de waarneming van een object met een lagere helderheid benadelen. Zo is een beeldscherm waarvan de achterkant naar het raam is gericht, minder goed leesbaar.

Probeer je scherm daarom loodrecht te plaatsen t.o.v. de ramen en gebruik een zonwering indien nodig.

Regeling van contrast en helderheid van het scherm

Probeer de contrast- en helderheidsregeling uit op je scherm en zoek naar een voor jou comfortabele instelling. Afhankelijk van de keuze van de schermen (donkere karakters op lichte achtergrond of lichte karakters op donkere achtergrond) kan de regeling verschillen.

Bij het voortdurend heen en weer kijken tussen twee vlakken met een verschillende helderheid, bijvoorbeeld afwisselend lezen van wit papier en van een donker beeldschermoppervlak, wordt het visueel comfort sterk op de proef gesteld.

Denk eraan dat te hoge helderheid afbreuk doet aan de scherpte van het beeld. Zorg voor een goede balans tussen het contrast en de helderheid.

Lettergrootte en lettertype

Gebruik een grootte van letters die voor jou makkelijk leesbaar is. Ga niet kleiner dan grootte 10. Op een gebruikelijke leesafstand (tussen 30 en 40 cm) is een letterhoogte van 1,5 mm goed leesbaar.

Ook het lettertype is van grote invloed. Verdana kwam als best leesbare lettertype uit een onderzoek.

Lettertypes zoals Times New Roman en Helvetica zijn gemakkelijk leesbaar op papier maar werden niet ontworpen voor op een computerscherm.

Schreefloze letters zijn beter leesbaar dan letters met schreef omdat de letters beter van elkaar te onderscheiden zijn.

Ontspan je ogen

Kijk af en toe over je beeldscherm in de verte (afstand van 2 m of meer ), zodat je ogen kunnen ontspannen.

Netheid

Houd je beeldscherm proper. Beeldschermen trekken stof aan, die er op hun beurt voor zorgen dat de helderheid van het beeld, en dus ook de leesbaarheid, vermindert. Gun je ogen rust, zorg dat je beeldscherm vrij is van stof.

Terug naar het dossier 'gezond voor je beeldscherm'

In samenwerking met AristA