Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Beeldschermwerk: ondersteuning van de rug

Hoe ondersteun je best je rug als je voor je computerscherm zit?

Ondersteuning van de rugDe eerste voorwaarde voor goed ondersteund zitten is dat de werkstoel aangepast is aan jouw lichaamsmaten en aan jouw behoeften van dat moment. Met andere woorden: je werkstoel zal op een aantal punten aanpasbaar moeten zijn.

Om je stoel goed af te stellen moet je niet alleen rekening houden met je lichaamslengte, maar ook met de hoogte van het werkblad waaraan je moet werken.

Als uitgangspunt nemen we dat bij afhangende armen (en ellebogen 90° geplooid) de hoogte van de ellebogen overeenkomt met de hoogte van het werkblad. Op dat moment moeten de bovenbenen ongeveer horizontaal zijn (knie iets lager dan de heup) en moeten de voeten plat op de grond staan wanneer de knieën 90° geplooid zijn.

Als personen met een kleinere lichaamslengte hun voeten niet plat op de grond kunnen zetten, nadat de stoelhoogte en het werkblad juist werden ingesteld, moeten ze een voetensteun gebruiken. Meer hierover in het artikel over voetsteunen.

Hoogte-instelling rugvlak

De welving onderaan het rugvlak moet ongeveer ter hoogte van de bekkenrand komen (komt overeen met de hoogte van de broeksriem).
Het doel van de welving is dat het bekken naar voren wordt geduwd, waardoor de rug recht blijft. Vaak stellen mensen deze welving te hoog in.

Zitdiepte

ZitdiepteJe moet met het rugvlak zo ver mogelijk naar achteren gaan zitten. Je hebt een goede zitdiepte als je tussen de voorrand van de zitting en de kuiten ongeveer vier vingers kunt steken.

Goed zitten

Hoe goed je stoel ook is, hij zal je maar steun geven als hij juist is afgesteld en als je zithouding correct is.

Terug naar het dossier 'Gezond voor je beeldscherm'

In samenwerking met AristA