Al gehoord van precrastinatie?

Bestaat het omgekeerde van uitstelgedrag? Is het bevorderlijk voor jouw productiviteit of niet? Maak kennis met precrastinatie.

Experiment

In een recent artikel in het vakblad Psychological Science schetsen onderzoekers een interessant experiment waarbij ze een aantal studenten de opdracht gaven een zware emmer de straat uit te dragen. Deze studenten mochten kiezen: ofwel konden ze aan het begin van de straat al een emmer oppikken en die helemaal naar het einde van het parcours dragen, ofwel konden ze een andere emmer nemen die vlak bij de finish stond. Tot ieders verbazing koos de grote meerderheid van de deelnemers voor de eerste optie, ook al moesten ze daardoor meer afstand met de zware emmer afleggen. De uitleg luidde als volgt: ‘Ik wilde de taak zo snel mogelijk van de baan hebben’.

Omgekeerde van procrastinatie

Precrastinatie blijkt dus ook te bestaan en is het omgekeerde fenomeen van procrastinatie waarbij de drang om een opdracht onmiddellijk uit te voeren bijzonder groot is. Gek genoeg leiden beide fenomenen tot hetzelfde resultaat: de zaken die er echt toe doen blijven liggen. Uit een ander onderzoek van de Pennsylvania State University blijkt dat overijverig gedrag vaak leidt tot het toekennen van een té hoge prioriteit aan bepaalde taken.

To-dolijst slim afvinken

Vaak focust men zich op een to-dolijst en wil men deze zo snel mogelijk afwerken. Ook uit deze experimenten blijkt dat het verlangen om de mentale ballast af te werpen zo sterk kan zijn dat we bereid zijn meer inspanning te leveren dan eigenlijk nodig is. Het alsmaar sneller afvinken van taken maakt dat we dus te weinig gaan nadenken over de uitvoering zelf. Iets om over na te denken.

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.