Airconditioning

Bovenaan het lijstje van ongemakken staan de factoren die samenhangen met het kantoorklimaat (te warm, te koud, te droge lucht, tocht …).

Een goed airconditioningsysteem houdt de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtsnelheid op een constant niveau en ververst tegelijkertijd de lucht. Toch veroorzaakt airconditioning ook vaak klachten. We bekijken hier enkele typische klachten.

Droogte van de lucht

Binnenkomende lucht wordt vaak niet of onvoldoende bevochtigd, het verwarmen van vochtige lucht is immers duurder dan het verwarmen van droge licht. Vooral in de winter is lucht vaak droger. Eigenlijk mag volgens de wet de relatieve luchtvochtigheid nooit onder de 40% liggen. Een luchtvochtigheid die hieronder ligt, leidt tot een uitdroging van de ademhalingswegen en verhoogt het risico op statische elektriciteit. Het is dus belangrijk dat de luchtvochtigheid op peil gehouden wordt!

Tocht

Verschillende luchtsnelheden op verschillende delen van het lichaam voelen zeer onaangenaam aan. Dit kan veroorzaakt worden door tocht die vanonder een deur komt (aan de voeten), of lucht die uitgestoten wordt vanuit pulsieroosters ter hoogte van de vensters (aan de armen), of ter hoogte van het plafond (hoofd en hals). Aangewezen is de pulsieroosters zo te installeren dat deze in de richting van de vensters blazen, of zo dat de lucht zo goed als parallel met het plafond geblazen wordt, en niet in richting van de werkposten.

Andere klachten

Deze categorie omvat hoofdpijnen, geïrriteerde ogen en slijmvliezen, hoesten etc. Wat kan je hiertegen doen?

  • Water bestemd voor de bevochtiging van de lucht kan besmet worden door bacteriën, schimmels en andere micro-organismen. Deze micro-organismen kunnen aanwezig zijn op plaatsen waar gewoonlijk niet veel aandacht aan besteed wordt. Regelmatig nazicht (tenminste 1x per jaar) en schoonmaak, een ontsmetting van deze waterreservoirs, vervanging van het water gecombineerd met een goede ontkalking zijn een must.
  • Filters die dienen om stofdeeltjes tegen te houden moeten regelmatig schoongemaakt en afgestoft worden en vervangen worden wanneer ze te vuil en/of beschadigd zijn.
  • De luchtroosters moeten ook schoongemaakt en afgestoft te worden – minimaal 1 keer per jaar.
  • Hou de vensters toe: in principe worden de ramen over het algemeen gesloten gehouden in een ruimte met airconditioning om het systeem niet te ontregelen.

Een correcte afstelling en een regelmatig onderhoud al veel euvels kunnen verhelpen!

I.s.m. AristA