Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Achtergrond

Oorsprong


Het begrip mindfulness bestaat al meer dan 2500 jaar, maar kreeg eind jaren ‘70 meer bekendheid in het westen. In 2000 kende het concept een doorbraak met het MBCT programma, ontwikkeld door Mark Williams, John  Teasdale & Zindel Segal  “Mindfulness Based Cognitive Therapy”. Hierbij werd  mindfulnessmeditatie gecombineerd met elementen uit de cognitieve gedragstherapie. MBCT bleek erg efficiënt in de behandeling en de preventie van depressie.


Mindfulness in Vlaanderen


In Vlaanderen werd MBCT geïntroduceerd door Dr. David Dewulf. Hij richtte het Instituut voor Aandacht en Mindfulness op. In samenwering met het UZ Gent startte hij in opdracht van de overheid een 3-jarig onderzoek op naar de efficiëntie van mindfulness voor de preventie van depressie. Het effect van MBCT op kwetsbaarheid voor depressies bleek zeer gunstig waardoor het ook in Vlaanderen steeds belangrijker werd.


Mindfocus voor bedrijven


In 2008 ontstond er een nieuwe methode die specifiek gericht was naar de bedrijfswereld. Mindfocus is een aangepaste vorm van mindfulness training, die werd ontwikkeld voor professionelen uit het bedrijfsleven..


I.s.m. Mindfocus