9 tips tegen de griep

Er staat een griepepidemie voor de deur, zo meldt het Interministerieel Coördinatiecomité Influenza. Elk jaar krijgt vijf tot tien procent van de Belgische bevolking de griep. Hoe voorkom je dat je het virus oppikt op kantoor?

Griep is een besmettelijke ziekte die elke winterperiode opnieuw opduikt. Dat een griepepidemie af en toe de kop opsteekt is niet verwonderlijk. Bekijk de volgende resultaten maar eens:

  1. Eén op vijf volwassenen wast hun handen niet nadat ze naar toilet zijn geweest
  2. Amper 15% volwassenen wast hun handen nadat ze gehoest of geniesd hebben
  3. Drie op vier volwassenen wast hun handen niet voordat ze eten

Eens je de symptomen van griep (plotse koortsopstoot, spierpijn, vermoeidheid, hoesten, niezen, verstopte neus, irritatie keel en oren ... ) herkent, kan je best thuis blijven. Toch is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Iedereen met sociale contacten, voornamelijk mensen die werken in een besloten en drukbezochte ruimte, loopt het meest kans op besmetting. Een kantoor is dus eigenlijk een broeihaard van bacteriën. De persoon met het virus in zijn lichaam verspreidt door hoesten of niezen virushoudende druppeltjes in de lucht, die nadien door een potentieel slachtoffer worden ingeademd. Besmetting door aanraking van deur- en liftknoppen, telefoon of computer, speelt een kleinere rol. Maar hoe blijf je dan gezond als je acht uur per dag vertoeft in een kantoor waar microben zich als een vuurtje kunnen verspreiden?

9 tips om de griep tegen te gaan

1. Kun je het jezelf niet veroorloven om ziek te vallen? Vraag in oktober (of november) om een vaccinatie bij je huisarts om je tegen de ergste gevolgen van griep te beschermen. Sommige werkgevers bieden ook gratis griepvaccinaties aan aan hun werknemers.

2. Voel je je grieperig? Blijf thuis. Je helpt er niet alleen jezelf mee, maar je voorkomt ook dat je je collega’s besmet.

3. Eet voldoende groenten en fruit. Evenwichtige voeding helpt je om je immuunsysteem sterk te houden. Dit kun je makkelijk op je werk bekomen door je eigen fruit mee te nemen en thuis gezonde boterhammen of slaatjes te maken

4. Bedek je mond en neus met een (papieren) zakdoek wanneer je een hoest- of niesbui voelt aankomen. Gooi hierna de zakdoek meteen in de vuilnisbak. Het griepvirus kan tijdelijk overleven buiten het menselijk lichaam en overgedragen worden via recent besmette voorwerpen

5. Geen zakdoek bij de hand? Hoest of nies dan in je handen, maar ontsmet ze erna meteen. Sommigen raden aan om in plaats van in je handen, in je elleboogplooi te niezen.

6. Ontsmet je handen met antibacteriële zeep die gebaseerd is op alcohol en gebruik reinigende doekjes met alcohol of chloor. Gebruik ze op geregelde tijdstippen, vooral na een toiletbezoek en voordat je iets eet. Je kunt dus best een ontsmettingsproduct of antibacteriële zeep op je bureau zetten: zo moet je niet steeds van je plaats om je handen te wassen.

7. Probeer zoveel mogelijk face-to-face contact te vermijden, maar communiceer via e-mail of telefoon. Toch face-to-face contact? Hou dan zo veel mogelijk afstand.

8. Raak zo weinig mogelijk je ogen, neus en mond aan: hierdoor stel je jezelf alleen maar bloot aan virussen.

9. Hou je werkplek schoon.