9 goeie excuses om te laat op het werk te verschijnen

Je wekker niet gehoord, de vergadering van 's morgens niet voorbereid of simpelweg geen zin om te gaan werken? Allemaal goeie redenen om te laat op het werk te verschijnen. Alleen zal je baas er niet zo gelukkig mee zijn. Wat kan je zeggen om het geloofwaardig te maken?

1. "Te laat door persoonlijke redenen"

Hou het simpel, zeg je baas dat je om persoonlijke redenen niet op tijd op het werk raakte. De kans is groot dat hij je geen verdere uitleg vraagt. Doet hij het wel, zeg dan dat je er liever niet over praat. Kies wel voor een serieuze toon en hang die dag de onnozele Jan niet uit, zodat hij en je collega's geen argwaan koesteren. Gebruik dit excuus ook maar een keer. Het wordt ongeloofwaardig als je dit trucje maandelijks bovenhaalt.

2. Dank je wel openbaar vervoer

Vertragingen, stakingen, afgeschafte treinen... Wie regelmatig het openbaar vervoer neemt, heeft altijd een goed excuus klaar, tenzij je collega's diezelfde trein nemen natuurlijk...

3. Platte band

Met de fiets of de auto naar het werk? Zeg dan dat je met een technisch probleem kampte: een platte band, een verhitte motor,... Iedereen begrijpt de ellende van de pech onderweg.

4. De files...

De klassiekers onder de excuses: vertel dat je van aan je voordeur tot aan het kantoor moest bumperrijden. Let wel, niet te gebruiken in file-arme periodes!

5. Steek het op de administratie

Je wou voor je werk nog snel naar het stadhuis of De Post om paperassen in orde te brengen, maar blijkbaar was je niet de enige die er zo over dacht. Geen mens die je verhaal in twijfel zou durven trekken.

6. Burgerplicht

Onderweg naar je werk was je getuige van een ongeval. Je moest wachten op de politie om een verklaring af te leggen. Een zaak van burgerplicht dus...

7. Vast in de lift

Die vervelende lift toch altijd. Net nu je vroeg aan je werkdag wou beginnen, blokkeerde de lift. Resultaat: een halfuur te laat op kantoor!

8. Kapotte wekker

Geef maar toe, je was je wekker gewoon vergeten in te stellen gisteravond. Maar je hebt gelijk: het klinkt veel beter om te zeggen dat je kind aan de knopjes prutste of dat er die nacht een elektriciteitspanne was. Straks denkt je baas nog dat je non-chalant bent!

9. Externe vergadering

Wie lak heeft aan cliché-excuses, moet beslist deze eens proberen. Vertel je baas dat je een vergadering buitenshuis had. Verzin er wel bij met wie en waarvoor, anders zou je wel eens flink met de mond vol tanden kunnen staan.

Tekst: Elodie Fontaine

Lees ook: Te laat op het werk: wat betekent het voor je loon?