Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

7 manieren om je nuttig bezig te houden in de file

Nee, niet iedereen heeft het geluk dicht bij huis te werken. En dus trotseren vele pendelaars dagelijks een flinke portie files. Ooit al bedacht dat je tijd van of naar je werk niet per se verspilde tijd hoeft te zijn? Tina Scholiers van ISW Limits geeft je enkele tips.

1. Toch maar eens een alternatief overwegen...

Vraag je in eerste instantie af of er geen mogelijkheden zijn om de files te vermijden. Bekijk bijvoorbeeld of het openbaar vervoer een alternatief kan bieden. Misschien ben je dan iets langer onderweg, maar op de trein of bus kan je gemakkelijk lezen, schrijven, of verder werken op je laptop,…

Overleg ook eens met je leidinggevende of het mogelijk is om volgens een flexibel uurrooster te werken. Zo kan je je juist voor of juist na de grote drukte verplaatsen en hoef je niet in de file te staan.  Ook kan je met je leidinggevende overeenkomen om ’s morgens al van thuis uit enkele zaken af te werken, zoals e-mails lezen, telefoontjes doen,… alvorens naar kantoor te vertrekken en je werkdag verder te zetten.

2. Een uurtje werken vanuit het wegrestaurant

Als je dan toch in de file staat, probeer daar dan op een positieve manier mee om te gaan. Je druk maken heeft geen zin, aangezien je niets aan de situatie kan veranderen. Zet je eventueel, waar mogelijk, even aan de kant en verwittig je baas of andere personen dat je later zal zijn. Of waarom niet even werken vanuit het wegrestaurant? Een fenomeen dat meer en meer begint op te duiken.

3. Tijd om mee te brullen met je favoriete cd!

In de file staan is ideaal om tijd voor jezelf te maken. Zet je favoriete CD of radiozender op of luister naar een ingesproken boek, doe een raam open en ontspan. Kijk rond en geniet van de landschappen of bekijk het gedrag van de andere chauffeurs. Gebruik de tijd om aan niets te denken, want zodra je op je werk of thuis aankomt, staan er je weer heel wat taken te wachten.

4. Bel een oude vriend op

Moet je je zus nog bellen of een afspraak maken met een vriend? Ben je al lang van plan iemand op te bellen, maar vind je de tijd niet? Schaf je dan een handsfree kit aan en je kan de tijd in de file gebruiken om bij te praten of af te spreken.

5. Leer je collega beter kennen

Misschien heb je de mogelijkheid om te carpoolen met een collega? Een gezellige babbel laat de tijd dan sneller voorbij gaan.

6. Oefen je speech

Win tijd door je telefoontjes naar klanten uit te stellen tot je in de auto zit en handsfree kan bellen. Moet je ergens een presentatie geven, dan kan je die bijvoorbeeld ook luidop in de auto oefenen. Verder kan je misschien in de file je dagindeling plannen of nadenken over een probleem of een nieuw project op je werk. Vergeet niet om zodra je aankomt, je ideeën en gemaakte afspraken op papier te zetten!

7. Organiseer je huishouden: wat eten we vanavond?

In de file kan je ook nadenken over de organisatie van je huishoudelijke taken. Wat moet er allemaal gebeuren? Heb je inspiratie voor het avondeten? Wat moet je allemaal kopen in de winkel?

I.s.m. ISW Limits

asset/32566