Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

6 weetjes over alcohol op het werk

Een glaasje drinken komt niet alleen voor in je privéleven, ook in je professionele leven kom je er soms mee in aanraking. We wisten al dat vooral kaderleden te veel drinken, maar hier zijn nog zes andere weetjes over alcohol op de werkvloer.

1. Alcohol drinken verhoogt je salaris

Volgens de statistieken van de General Social Survey verdienen mensen die af en toe een glassje drinken 10% meer dan wie nooit drinkt. Voor mannen die minstens één keer per maand een bar bezoeken klimt dat getal zelfs tot 17%.

Natuurlijk zijn er hier andere variabelen in het spel. Zo zijn de drinkers vaker sociale mensen, en het loon van werknemers met een uitgebreid netwerk ligt over het algemeen hoger dan dat van einzelgangers.

2. Drinken op kantoor kan (heel) slecht aflopen

Als we de universiteit van Birmingham mogen geloven worden de effecten van alcohol versterkt als we drinken op een plaats waar we dat normaal niet doen. Het is dus risicovoller om te drinken op het personeelsfeestje dan op de bar waar je wekelijks een pint pakt.

Volgens het onderzoek wordt het ontremmende effect van alcohol deels tegengewerkt door de hersenen, maar alleen als we ons in een omgeving bevinden die we associëren met drinken, zoals bij ons thuis, bij vrienden of op café. Op kantoor, waar we omringd zijn door collega's en we doorgaans erg serieus zijn, doet ons brein dit dus niet.

3. Slimme mensen drinken meer dan domme mensen

In een Amerikaanse studie onderzocht men de intelligentie van Amerikaanse en Britse kinderen. Op later leeftijd mat men hun alcoholconsumptie. Daaruit blijkt dat degenen die als kind het intelligentst waren meer en vaker dronken dan de anderen.

De jongeren die geklassificeerd waren als 'erg slim' dronken zelfs 80% meer dan de kinderen die als 'erg dom' bestempeld werden.

4. Alcohol kan je agressief maken

Als je een stil type bent, kan alcoholconsumptie van jou wel eens een erg gewelddadig persoon maken.

Volgens een studie van de universiteit van Stockholm en het Noors Instituut voor Onderzoek naar Drugs en Alcohol maakt alcohol mensen agressiever. Het effect is nog veel sterker bij drinkers die de neiging hebben hun frustraties te onderdrukken.

5. Alcohol helpt je beslissingen te nemen

Zelfs mensen die van nature erg voorzichtig zijn nemen soms zware beslissingen onder de invloed van alcohol. Waarom?

Volgens een onderzoek van A. Timur Sevincer en Gabriele Oettingen verplaatst alcohol onze focus van 'al dan niet ergens in slagen' naar 'verlangen naar iets'. Je stopt dus met denken aan wat je wil, en denkt in de plaats daarvan aan hoe je het kan verkrijgen.

6. Denken aan alcohol is voldoende om je te ontspannen

Het is vrijdag, vier uur in de namiddag, en je hebt er een erg stresserende week opzitten? Visualiseer het glas wijn dat je zo dadelijk gaat drinken met je collega's. Dat zou moeten volstaan om je al wat te ontspannen.

De universiteit van Wellington en de universiteit van Plymouth concludeerden dat denken aan een aangename activiteit ons al meteen beter doet voelen. Het fenomeen lijkt wat op het placebo-effect.

Bron: express.be