6 tips om nachtwerk te overleven

Heel wat mensen krijgen in hun job te maken met nachtwerk. Denk maar aan verpleegsters, wegwerkers of nachtwakers. Hoe verzorg je je lichaam en bioritme tijdens die lange nachten?

Nachtwerk is en blijft tegennatuurlijk. Je verstoort je biologisch ritme dat jou probeert duidelijk te maken dat je lichaam tegen de avond in rustmodus gaat. Maar in veel beroepen kan je niet onder de nachtdiensten uit. Hoe ga je dan het best om met nachtwerk?

1. Werkrooster

Als het mogelijk is op je werk, probeer je rooster dan zo te regelen dat je maar maximaal 4 nachtdiensten na elkaar doet. Dat is echt wel het maximum. Zorg ook voor voldoende rust tussen twee diensten. 's Avonds tot 22 uur werken en 's ochtends om 06 uur beginnen, is geen goed idee. Als je dan toch opeenvolgende wisselende shifts hebt, is eerst een ochtendshift, dan een namiddagshift en daarna een nachtshift de beste combinatie. Neem ook voldoende vrije weekends. Dat is belangrijk voor je sociale en familiale contacten. Het is ook beter als je op voorhand weet welke shifts je moet draaien, zo kan je je mentaal en fysisch voorbereiden op de werkdagen die komen.

2. Slaap

Ga zo snel mogelijk na je nachtshift slapen. Verduister je slaapkamer en zorg er voor dat je in een stille omgeving kan wegdromen. Blijf zeker 7 uur in je bed liggen waarvan je in het beste geval 5 à 6 uur echt slaapt. Koffie, cola, alcohol, ... zijn zeker te vermijden voor je gaat slapen.

3. Voeding

Hou een regelmatig eetpatroon aan. Je kan best net voor of aan het begin van je nachtshift een warme maaltijd nemen. Hou die maaltijd wel bescheiden en vetarm. Tussendoortjes kunnen zeker, maar beperk je tot fruit en zuivelproducten. Fruit geeft je energie en van zuivelproducten krijg je eiwitten die je wakker houden. Als je na je nachtshift in bed duikt, ga je best niet met een lege maag slapen. Eet iets klein, zo vermijd je dat je wakker wordt van een knorrende maag.

4. Variatie

Probeer tussen 2 uur en 5 uur 's nachts variatie in je werk te brengen. Dit zijn de moeilijkste uren. Ga eens langs bij je collega voor een praatje of maak een wandelingetje.

5. Goed verlichte werkplek

Om de ogen open te houden, werk je best op een goed verlichte werkplek. Het houdt je wakker tijdens de donkere uren.

6. Rustige aanloop

Maak de dag voor je nachtdienst niet te vermoeiend. Doe bijvoorbeeld een kort middagdutje voor je shift.

Mogelijke fysische gevolgen

- Je reactiesnelheid vermindert. Dat is negatief voor de productiviteit van het bedrijf, maar ook voor je eigen veiligheid.

- Je kan last krijgen van vermoeidheid, slaapstoornissen en maag-darmproblemen

- Je hebt ook een verhoogd risico op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten

Bron: Idewe

Lees ook:
- Mag mijn bedrijf nachtarbeid invoeren?
- Heb ik recht op een premie voor nachtarbeid?
- Met kleine oogjes op het werk? Tips voor een gezonde nachtrust.