Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

6 tips om beter te slapen — en dus beter te werken

Wat kan u doen om beter te slapen? “Er zijn officieel 84 soorten slaapproblemen, een standaardoplossing is er dus niet”, zegt Johan Verbraecken. “Soms moet je eerst bij een slaapkliniek langs om te weten te komen wat het probleem precies is. Je kan last hebben van apneu – herhaalde onderbreking van de ademhaling tijdens het slapen - of van het restless leg syndroom, waarbij je benen steeds bewegen tijdens de slaap, waardoor je minder goed slaapt.” Maar, zo voegt Annelore Roose er aan toe: “Als het slaapprobleem gelinkt is aan levensstijl, kunnen we mensen wel enkele tips geven.”


1. Zorg voor een goede afbouw van de dag. Voor je in bed kruipt moet het fysiologische spanningsniveau in je lichaam naar beneden. Je moet dus ontspannen en prikkelende activiteiten vermijden.

2. Zorg voor regelmaat, zowel overdag als ‘s nachts. Gebrek aan regelmaat verstoort de slaap. Streef naar een vast uur om op te staan.

3. Mijd alcohol, cafeïne, nicotine en zware maaltijden voor het slapen gaan.

4. Las momenten in waarin je actief piekert of hou een dagboek bij, zodat je de problemen van je kan afschrijven.

5. Als u ‘s nachts langere tijd wakker ligt, staat u beter op om iets ontspannends te gaan doen. Daarna kan u terug trachten te slapen. Zo vermijdt u dat u de slaapkamer associeert met wakker liggen.

6. Blijf niet bij de pakken zitten. Stap bij aanhoudende slaapproblemen naar de huisarts of een slaapcentrum. In slaapcentra worden mensen begeleid bij het optimaliseren van hun slaap.

Terug naar het hoofdartikel 'Al geeuwend naar het werk'