Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

6 signalen dat je samenwerkt met een vampier

In tegenstelling tot wat je misschien zou kunnen denken is een ‘kantoorvampier’ niet iemand die de hele nacht doorwerkt, de dag daarop wakker wordt met bloeddoorlopen ogen en knoflook vermijdt bij zijn ontbijt. In werkelijkheid gaat het om een uiterst efficiënte werknemer die al het positieve uit de cultuur van een bedrijf zuigt, totdat deze compleet leeg achterblijft.

Over het algemeen zijn vampieren heel efficiënt in hun werk, maar doordat ze extreem gefocust zijn, letten ze niet op de manier waarop ze iets doen. Ze hebben dus de neiging om hun collega’s te kleineren, hen te demotiveren of zelfs te gronde te richten.

Vampieren zijn verraderlijk en niet altijd gemakkelijk te ontmaskeren. Nu het Halloween is, helpen wij je graag een handje om te herkennen of je met een vampier samenwerkt …

1. Hij praat voortdurend over zichzelf

Een vampier vindt altijd een manier om een gesprek over om het even welk onderwerp naar zich toe te trekken. Hij luistert heel weinig, praat veel en houdt er bovenal van dat anderen naar hem luisteren.

2. Hij denkt dat hij geniaal is.

Een kantoorvampier beschouwt zichzelf als een levende legende. Zo aarzelen sommige CEO’s niet om in een klap een hele groep mensen te ontslaan en zichzelf daarvoor een vette bonus uit te keren. Een vampier ziet er geen graten in om anderen schaamteloos te gebruiken. In hun ogen zijn deze mensen namelijk minder waard dan zij.

3. Hij is briljant en machtig

Een kantoorvampier is erg bedreven in wat hij doet. Maar hij doet zijn werk wel op zijn eigen manier, in functie van zijn eigen belang, zonder zich ooit te bekommeren om zijn omgeving. Hij zal ook nooit aarzelen om gemeen uit de hoek te komen.

4. Hij is immuun voor elke vorm van kritiek

Proberen te argumenteren met een vampier om hem zijn fouten te doen inzien of hem dingen verwijten heeft geen enkele zin. Hij stelt zijn zienswijze namelijk nooit in vraag. Wat je ook zegt, het zal hem nooit raken.

5. Zijn volgers zijn zombies

Aangezien hij erg efficiënt is, kan een vampier macht en invloed verwerven. Na verloop van tijd zal hij ook volgers krijgen: werknemers zonder persoonlijke visie die zelf ook betere resultaten willen halen. Uiteindelijk vormt de vampier op die manier zijn eigen kleine leger van zombies, waarmee hij andere leiders die goed hun werk doen kan verdrijven.

6. Ze verpesten de werksfeer en de bedrijfscultuur

Een vampier is heel efficiënt, maar zijn manier van werken druist compleet in tegen de bedrijfscultuur. Door zijn fout zakt de sfeer naar een dieptepunt, komt er een einde aan de positieve wedijver en raken de groepsresultaten in vrije val …

Heb je een kantoorvampier ontmaskerd? Zoek dan snel een houten staak en mik op het hart!

Bron: thegrindstone.com