6 redenen waarom vrouwen elkaar pesten op het werk

Hoewel de meerderheid van alle pesters op het werk mannen zijn (61%), worden vrouwen veel vaker door andere vrouwen gepest dan door mannen, zo stelt het Amerikaanse Workplace Bullying Institute. Gepeste vrouwen krijgen in 71% van de gevallen te maken met andere vrouwen die hen het leven zuur maken. In 46% van de gevallen zijn de pestkoppen mannen. Het WBI geeft ook zes op z’n zachtst gezegd opmerkelijke verklaringen waarom dit volgens hen zo is:

1. De werkomgeving zet hen ertoe aan

Heel wat werkgevers creëren een werkomgeving die agressiviteit beloont. Vrouwen zien dit vaak sneller in dan mannen en misbruiken daarom hun collega’s om hogerop te raken. Dit is vooral het geval in organisaties waar een machocultuur heerst. In organisaties waar een vrouw aan het roer staat of een man die opteert voor een zachtere aanpak, wordt er minder agressief met elkaar omgegaan.

2. Er is een dubbele moraal voor succesvolle vrouwen

Heeft een man succes, dan verklaren de meesten dit door zijn intelligentie, vaardigheden en bekwaamheid. Succesvolle vrouwen hebben volgens de publieke opinie gewoon geluk gehad. Ook worden ze vaak als een ‘bitch’ omschreven, terwijl vriendelijke vrouwen te soft worden genoemd.

Vrouwen die als enige in hun sector of discipline de top bereiken krijgen het ook zwaar te verduren: ze worden nauwkeurig in de gaten gehouden en de minste van hun fouten worden enorm uitvergroot.

3. Pesters krijgen weinig weerstand

Pesters kiezen altijd makkelijke prooien: weerloze slachtoffers van wie ze weten dat ze geen weerwerk moeten verwachten.  De meeste werknemers die gepest worden slaan gewoon op de vlucht en proberen te vergeten welk leed hun is aangedaan. Slechts weinigen verdedigen zich.

4. De meeste pesters zijn bazen

In de Verenigde Staten zijn 72% van de pesters op de werkvloer bazen. Ze houden ervan om hun ondergeschikten te vernederen.

Natuurlijk zijn er ook vrouwelijke bazen, al halen zij slechts in een minderheid van de gevallen de absolute top. Zij hebben meestal de leiding over andere vrouwen en niet zozeer over mannelijke managers. Aangezien ze erg bereikbaar zijn, is het voor hen dan ook makkelijker om deze vrouwen te pesten.

5. Vrouwen beoordelen andere vrouwen

Al van kindsbeen af beoordelen vrouwen elkaar, op hun uiterlijk, hun kleding en hun gedrag. Ze leggen dan ook graag andere vrouwen hun voorkeuren op. Dit kan als vriendinnen, maar in sommige gevallen gebeurt dit ook door te pesten.

6. Vrouwen zijn het gewoon dat er met hen geen rekening wordt gehouden

Heel wat jonge meisjes worden door hun ouders erg weinig gestimuleerd. Zo gebeurt het vaak dat ze te horen krijgen dat ze realistischer moeten worden en hun ambities moeten inperken. Op die manier raken ze het gewoon om hun eigen verlangens aan de kant te zetten. Wanneer ze dan gepest worden op het werk, reageren ze zelden woedend. Hun reactie is er veeleer een van gelatenheid. Mede door hun opvoeding denken veel vrouwen dat er wel ergens een reden moet zijn waarom ze gepest worden.