6 bewezen voordelen van muziek tijdens het werk

Over muziek op de werkvloer is al heel wat inkt gevloeid. Sommigen vinden dat een deuntje op de werkvloer de sfeer bevordert, alleen is niet iedereen het erover eens hoe dat deuntje dan wel moet klinken. Zetten we gezamenlijk Napalm Death op of toch maar liever de nieuwste van Christoff?

Andere mogelijkheid: allemaal Spotify installeren en oortjes in. Maar dat komt wel erg asociaal over en bovendien mis je op die manier veel van wat er in het kantoor gebeurt. Zo kunnen collega’s je niet meer spontaan aanspreken en bestaat ook de kans dat je belangrijke telefoontjes mist.

Ondanks deze minpunten heeft muziek beluisteren tijdens het werken ook ontegensprekelijk heel wat gunstige effecten. CareerBliss.com maakte een lijstje met zes wetenschappelijk bewezen voordelen. Al hoeven de meeste mensen er geen onderzoeksresultaten op na te slaan om te weten dat muziek een krachtig middel is om je beter te voelen en met meer plezier je taken af te werken.

1. Muziek heeft een therapeutisch effect

Een groep van patiënten die een operatie moesten ondergaan mocht kiezen of ze naar muziek wilden luisteren of liever een kalmeringsmiddel namen. De patiënten die naar muziek luisterden bleken minder last te hebben van angst en hadden een lager niveau van het stresshormoon cortisol dan degene die voor de medicijnen hadden geopteerd.

Volgens Dr. Frank Lipman zijn muzikale pauzes een ideale manier om je lichaam en geest te ontspannen. Door naar muziek te luisteren verlaagt je hartslag en kan je beter ademhalen.

2. Muziek verbetert je humeur

Wetenschappers van de universiteit van Missouri ontdekten dat het mogelijk is om in twee weken tijd je humeur te verbeteren door naar opgewekte muziek te luisteren. Het enige wat je daarvoor moet doen is actief proberen om van de muziek te genieten.

3. Muziek verbetert je uithoudingsvermogen

Tijdens een inspanning kan muziek helpen om je grenzen te verleggen. Terwijl je naar je favoriete album luistert kan je je hersenen als het ware om de tuin leiden om zo meer werk te kunnen verzetten.

4. Muziek verbetert je productiviteit

Instrumentale muziek heeft een gunstige invloed op je productiviteit bij cognitieve taken. Zo toonde een studie aan dat studenten door naar meditatieve Koan-muziek te luisteren beter presteerden bij een IQ-test.

Voor repetitief werk waarbij je niet veel moet nadenken, helpt elk soort muziek om productiever te zijn.

5. Muziek verbetert je geheugen

Bepaalde songs kunnen je op een heel levendige manier doen terugdenken aan specifieke momenten uit je leven. Dat komt doordat muziek in je hersenen verwerkt wordt in een gebied dat vlak naast het geheugen ligt. Een studie die gepubliceerd werd in het magazine ‘Memory and Cognition’ toont aan dat volwassenen vlotter een nieuwe taal leren als ze de woorden zingen.

6. Door muziek kweek je goede gewoontes

Jocelyn K. Glei is hoofdredacteur van de site 99U, die vooral artikels publiceert over productiviteit. Volgens haar is luisteren naar je favoriete albums op repeat een ideale manier om de creativiteit aan te wakkeren. Ze stelt dat muziek als het ware een trigger voor je hersenen is.