6 architecturaal indrukwekkende werkomgevingen

Een bijzondere werkomgeving stimuleert werknemers om creatief en productief te zijn, niet te verwonderen dus dat er steeds meer aandacht besteed wordt aan de architectuur van kantoorgebouwen. Wij geven alvast enkele recente en op stapel staande architecturale parels mee waar werknemers hun dag slijten.

1. Apple (Cupertino)

Nu de oorspronkelijke Applekantoren, eveneens in Cupertino, veel te klein geworden zijn bouwt het bedrijf een nieuwe campus op enkele kilometers van de huidige gebouwen. De campus zal plaats bieden aan 12.000 werknemers op vier verdiepingen. De cafetaria alleen zal 3000 personen tegelijk kunnen bedienen, en in het ondergronds auditorium kunnen presentaties gegeven worden voor 1.000 man. De intrek van werknemers wordt gepland voor 2015.

Bekijk de foto’s van deze ruimteschipachtige constructie:

2. Bibliotheek en Centrum voor Nieuwe Media (Gent)

Aan de Waalse Krook in Gent staat een prestigeproject op stapel. Architecten Ralf Coussée en Klaas Goris wilden met hun project onder andere de vrije en drempelloze toegang tot kennis en cultuur te waarborgen. Dankzij het ambitieuze architecturale project wil de stad deze buurt heropwaarderen, met activiteiten voor overdag en ‘s avonds. Tegen 2015 krijgen de Gentenaars toegang tot hun nieuwe stadsbibliotheek.

Bekijk hier de foto’s:

3. Olympic Aquatics Centre (Londen)

Voor de Olympische Spelen van 2012 werd Groot-Londen tot een gigantische bouwwerf omgetoverd. Eén van de pareltjes is de site waar een groot deel van de watersporten zullen plaatsvinden, het Aquatics Centre. Dit ontwerp van architectenbureau Zaha Hadid is strikt genomen dan wel geen kantoor, maar het is wel de werkplek van de meer dan 1000 deelnemende zwemmers en schoonspringers.

Bekijk de adembenemende foto’s van de Britse fotograaf Hufton + Crow:


4. MAS (Antwerpen)

Van de keuze voor het ontwerp van Neutelings Riedijk Architecten tot de opening van het MAS in 2011 gingen meer dan 10 jaar voorbij. De buitenkant van handgekliefde Indische steen en golvende glaspartijen is een echte blikvanger. Op de eerste verdieping van de toren huist het personeel in de kantoren van het MAS.

Bekijk hier de foto’s van Antwerpens recentste museum:


5. MyZeil Shopping Mall (Frankfurt)

Dit winkelcentrum werd ontworpen door Massimiliano Fuksas Architetto en voltooid in 2009. De 105 hectare beschikbare oppervlakte worden ingenomen door onder andere een cinema, fitnesscentrum, een hotel, enkele vergaderzalen en kantoren. Het geheel baadt in flashy, glimmende kleuren en gladde texturen.

Bekijk hier de foto’s door Ken Lee:


6. Nykredit (Kopenhagen)

Wie bij Nykredit werkt, een Deense bank met zijn hoofdzetel in de hoofdstad Kopenhagen, kan maar beter geen last hebben van hoogtevrees. De vergaderzalen zweven er maar liefst 15 meter boven de grond. Het architectenbureau Schmidt Hammer Lassen ontwierp de gigantische glazen constructie, een van de grootste kantoorgebouwen in Kopenhagen.