5 valkuilen die leiden naar burn-out voor je 30ste

Volgens een studie van de universiteiten van Luik en Gent hebben 19.000 Belgische werknemers last van een burn-out. Dit lijkt een relatief laag cijfer, maar het houdt alleen rekening met werknemers waarbij burn-out werd vastgesteld door een arts.

Burn-out, niet gelijk aan depressie, wordt een steeds groter probleem in Westerse landen. Eén van de velen die eraan ten prooi viel is de Amerikaan Ben Fanning. Nadat hij compleet opbrandde in zijn managerspositie gooide hij het over een volledig andere boeg als 'burn-out coach'. Niet alleen werknemers met een aantal jaren ervaring op de teller lopen volgens hem risico om tegen de muur te lopen. Ook starters kunnen nog voor hun dertigste opbranden. Hij geeft de vijf grootste carrièrevallen voor ambitieuze twintigers mee.

1. Doen wat je ouders van je vragen

Je ouders hebben altijd het beste met je voor, maar hun beslissingen zijn niet de jouwe. "Doen wat je graag doet" is een cliché, maar er zit een serieuze grond van waarheid in. Volg het carrièrepad dat jij wil, niet het pad dat je ouders voor je uitgestippeld hebben.

2. Alleen doen wat in lijn ligt van je diploma

Fanning studeerde international finance aan de universiteit, maar rolde ondertussen in een baan als coach en trainer. "Het is ongelooflijk beperkend om ervan uit te gaan dat wat je studeert in je tiener- en twintigerjaren je carrièrepad vastlegt voor de rest van je leven," stelt hij. Hou daarom je ogen open voor kansen die op het eerste zicht niet zo vanzelfsprekend op je lijf geschreven zijn.

3. Denken dat je opleiding afgelopen is

Wie burn-out wil vermijden moet een leven lang leren en ontdekken, en niet berusten in wat je al weet. De vraag 'waarom?' moet voortdurend op je lippen liggen.

4. Alles doen wat je baas of HR je opdragen

Net zoals je ouders hebben je baas en HR-afdeling een eigen agenda die soms mijlenver van de jouwe kan liggen. Hou je eigen persoonlijke doel voor ogen, en niet (alleen) dat van je baas.

5. Een job kiezen voor de status, functietitel of het geld

Het mag verleidelijk zijn om te kiezen voor een baan die bewondering opwekt en je een flink loon bezorgt, als die job je ongelukkig maakt is het allesbehalve aangenaam. Je job graag doen is belangrijker dan het salaris en de extralegale voordelen die eraan vasthangen.

Loop jij risico? Kom het te weten met onze burn-out test!