5 tips om met woede op collega's om te gaan

We hebben allemaal collega's die ons irriteren. De collega die zich koest houdt als er iets extra gedaan moet worden. De collega die nooit op tijd komt. De collega die altijd te laat is met het inleveren van gegevens. Of de collega die altijd wat te klagen heeft. Hoe ga je daarmee om? Deze tips helpen je om je woede in goede banen te leiden:

 

  1. Buig je woede om tot iets positiefs. Denk bijvoorbeeld na over wat er leuk is aan je collega en wat hij/zij goed doet. Geef hem/haar daar een complimentje voor. Of vraag je af wat je van hem/haar kunt leren. Stel dat jij je als harde werker dood ergert aan een collega die zich al ziek meldt als hij een griepje voelt opkomen. Misschien kan je daaruit afleiden dat jij beter voor jezelf moet zorgen en meer grenzen moet stellen.

 

  1. Communicatie is belangrijk. Oefen daarom op het geven van feedback aan je collega’s. Doe dat volgens het 4G-model: (1) beschrijf de Gebeurtenis waarop je feedback geeft op een feitelijke manier, (2) benoem het Gevoel dat jij en de andere collega’s ervan krijgen, en het (3) Gevolg en de (4) Gewenste uitkomst. Oefen in het begin op collega’s met wie je een goede band hebt. Als dat je goed afgaat, kan je ook met die irritante collega praten over de onaangename situaties die hij creëert.

 

  1. Ontploffen overkomt iedereen wel eens, maar is een foute reactie. Leer je te ontspannen. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen en pas die toe in stresserende situaties. Haal je tijdens het geconcentreerd ademhalen ook een situatie voor ogen waarin je je gelukkig voelde of waarin het je goed lukte om controle over jezelf te hebben. Door op andere zaken te focussen besef je al snel dat je je druk maakt om niks.

 

  1. Kan je je woede toch niet onderdrukken? Excuseer je dan onmiddellijk bij je collega’s voor je controleverlies en bespreek met hen wat je dwarszat volgens het 4G-model. Neem jezelf bovendien niet te kwalijk dat je uitgebarsten bent en zie de goede kant ervan: het lucht flink op en maakt irritaties bespreekbaar.

 

  1. Hou je de woede lang vast en krijg je ook thuis nog visioenen van hoe je met die collega op de vuist gaat? Zoek manieren om je woede op een gezonde manier kwijt te geraken. Zet al je negatieve gedachten over je collega op papier en verscheur het daarna in kleine stukjes, of pak een schetsboek en maak cartoons over jou en je collega. Teken of schrijf door totdat je voelt dat je genoeg afstand hebt kunnen nemen van de situatie.

 

Dit artikel verscheen eerder in Intermediair Magazine.