5 tips om gelukkiger te zijn op het werk

Nooit zaten meer Belgen thuis met een depressie. Hoog tijd dus om enkele tips de wereld in te gooien om je gelukkiger te voelen op het werk.

Een groot deel van je tijd breng je door op het werk. Je kan er dus maar beter acht uur per dag met volle goesting zitten. Wie zijn job niet graag doet loopt volgens bepaalde studies zelfs meer risico op onder andere hartziektes en diabetes. Een reden te meer om goed gemutst naar het werk te trekken.

De Deense auteur Alexander Kjerulf wil daarom de arbeidsvreugde op werkvloeren overal ter wereld een niveau hoger tillen. Hij geeft vijf tips.

1. Geef een collega een compliment

Iemand een complimentje geven over zijn werk is één van de makkelijkste en meest effectieve manieren om hem blij te maken. Maak er een gewoonte van.

2. Wens je collega's een goedemorgen

Er zijn te veel werkplekken waar werknemers 's morgens straal voorbij hun collega's lopen om zich dan achter het eigen bureau te nestelen. Met een simpele 'goedemorgen' kom je al een heel eind. Tip: maak oogcontact en gebruik de naam van de persoon die je begroet.

3. Wees vriendelijk

Het is aangenaam om (onverwacht) vriendelijk te zijn voor je collega's. Breng eens een taartje mee. Bedank hen voor wat ze voor je doen met een post-it'je op hun computerscherm.

4. Neem tijd voor jezelf

Hoe druk het ook is, maak elke dag een tweetal minuutjes vrij om jezelf één vraag te stellen: "hoe gaat het met mij vandaag?".

5. Leer je collega's beter kennen

Praat eens met je collega's over koetjes en kalfjes: hun favoriete film, hun vakantie, hun gezin, hun jeugd ... Het zal de band op kantoor verbeteren.

Al deze tips lijken misschien triviaal, maar dat is net waarom ze werken, volgens Kjerulf. Zal jij ze in de praktijk omzetten?