Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

5 mogelijke oorzaken van stress

Strakke deadlines, repititief werk, te weinig loon, dagelijkse files, ... redenen genoeg om gestresseerd door het leven te gaan. Welke zijn de belangrijkste oorzaken van stress op het werk? Een lijstje.

1. Onregelmatig werken

Weekendwerk, nachtshifts en overuren kunnen aanleiding geven tot stress. Een sector die veel met deze problematiek te kampen heeft is de welzijnssector. Als je als verpleegster een volledige week 's nachts moet werken en door personeelsgebrek ook nog eens twee weekendshifts erbij moet nemen, kan dat je familiaal leven en je vrije tijd zwaar belasten.

Ook het feit dat een uurrooster 'flexibel' is en wekelijks of zelfs dagelijks kan veranderen speelt mee in het ontstaan van stress. In extreme gevallen kan je niets meer plannen en zit je gewoon thuis te wachten tot je werkgever je opbelt.

2. Te weinig loon

Een te laag loon voor je prestaties zullen je kijk op je werk niet verbeteren. Daarnaast is ook gebleken dat prestatieloon of commissies allesbehalve bevorderlijk zijn. Dat is vreemd want dit type loon is in de eerste plaats juist bedoeld om de mensen extra te motiveren. Het effect is omgekeerd want mensen voelen zich onder druk gezet om extra te presteren.

3. Geen toekomstperspectief

Zit je in een baan waar je promotie-uitzichten onbestaande zijn? Of maak je zelfs geen kans om te veranderen van afdeling? Dan is de kans groot dat je met tegenzin naar je werk gaat en last krijgt van stressverschijnselen.

4. Slechte sfeer

Ook de sfeer op het werk is allesbepalend voor je gemoed. Ooit al een van volgende situaties meegemaakt?

- Je doet je werk graag maar voor hulp moet je zeker niet gaan aankloppen bij je collega's.
- De sfeer met de collega's is goed maar zodra de baas zijn intrede doet heerst er een donderstemming en kan er geen vriendelijk woord meer af.
- Als één van de weinige vrouwen op je afdeling is het blijkbaar steeds jouw taak om koffie te zetten en de keuken op te ruimen.
- Je kan je dag niet zelf indelen maar moet steeds het tempo volgen van een ander.

De voorgaande beweringen zijn allemaal uitingen van een slecht sociaal contact. Het maakt er het werkende leven niet gemakkelijker op en je zal zien dat de mensen die geconfronteerd worden met zulke situaties vaak onder grote druk komen te staan.

5. Werkomstandigheden

Tot slot zijn er ook op de werkvloer zelf een heel aantal factoren die werknemers stress kunnen bezorgen, bijvoorbeeld: te veel lawaai, te veel of te weinig licht, te warm/te koud, onveilig werk, een slechte houding, te weinig personeel, onfrisse omgeving, …