5 manieren om je collega een schouderklopje te geven

Bij je collega's breng je een groot deel van je tijd door. Het is dan ook fijn als de sfeer goed zit. Een schouderklopje nu en dan doet wonderen. 5 tips om je collega je waardering te tonen.

Wist je trouwens dat een dagelijks schouderklopje het ziekteverzuim halveert? Werknemers komen liever naar het werk als ze af en toe een bemoedigend woordje te horen krijgen. Het maakt mensen blij, geeft hen zelfvertrouwen en motiveert hen om nog beter te werken en nieuwe initiatieven te nemen.

Enkele manieren om je waardering voor je collega te tonen:

1. Dank je wel

Soms hoeft het niet moeilijk te zijn. Wanneer je collega iets voor je doet, ook al lijkt het vanzelfsprekend, kan een simpele 'dank je wel' het verschil maken. Je collega zal je de volgende keer met plezier verder helpen.

2. Geef een compliment

Af en toe een complimentje geven aan je collega bevordert de werksfeer. Je kan je collega complimenteren voor het goede werk dat hij of zij leverde. Voor een compliment zijn niet altijd zoveel woorden nodig. Een glimlach doet vaak al wonderen. Ook een knipoog of een opgestoken duim zijn aanraders. Want voor complimentjes geldt: wat je geeft, krijg je ook terug.

3. Steun

Bied steun, een luisterend oor, als collega's daar behoefte aan hebben. Weten dat je bij iemand terecht kan als het even wat minder gaat, helpt om er daarna weer volop tegen aan te gaan.

4. Zelf goed gezind

Probeer zelf goed gezind te zijn en met een stralende lach rond te lopen. Denk maar eens aan het effect dat dit bij jou heeft wanneer andere collega's er vrolijk bijlopen.

5. Neem iets lekkers mee

Algemeen wordt gesteld dat de liefde van de man door de maag gaat. Dat geldt misschien ook voor je collega. Trakteer op iets lekkers voor je verjaardag. Of gewoon zomaar. Iets dat het altijd goed doet: koop 's ochtends verse koffiekoeken voor je collega en eet die gezellig samen op.

Bron: ISW Limits