5 manieren om efficiënter te werken in open ruimtes

Constant lawaai, minder privacy, meer stress... en toch kiezen steeds meer bedrijven voor een landschapskantoor, zeg maar een kantoor waar alle werknemers van alle afdelingen samenzitten. Hoe blijf je toch geconcetreerd?

1. Hou de decibels binnen de perken

Roep niet naar je collega aan de andere kant van de vloer. Stuur een mailtje of loop even tot daar.
- Je wil je laatste nieuwe beltoon aan je collega’s laten horen? Doe dat dan met een laag volume.
- Een dringend privételefoontje? Ga even naar buiten, want je collega’s hebben er helemaal geen boodschap aan dat tante Josiane op hotel logeert omdat ze haar woonkamer aan het opfrissen zijn ...
- Eet niet in de open ruimte. Het is niet erg sympathiek om de lucht te ‘vervuilen’ met een oude schimmelkaas of de restjes van de stoemp met worst van de avond voordien. Een bodem koffie in je prullenmand is ook niet echt bevorderend voor een frisse geur.
- Blijf discreet. Luide, kwetsende of provocerende opmerkingen op een open werkvloer zijn niet goed voor de teamspirit.

2. Operation clean desk

Maak er een gewoonte van om ’s avonds voor je vertrekt documenten, proppen, dossiers, lege bekertjes en snoeppapiertjes op te ruimen. Kortom, hou het gezellig voor de anderen.

3. Laat van je horen!

Als je je niet kan concentreren, mag je gerust aan je collega’s vragen om wat te dimmen. Zeg er wel even bij dat je zo niet kan werken: "Sorry, maar ik moet me echt kunnen concentreren om de cijfers rond te krijgen die ik morgen aan de directie moet voorleggen."

Als je het niet haalt bij je collega’s, loop dan even langs bij je baas. Vraag desnoods om om de zes maanden van plaats te wisselen. Blijf in elk geval kalm of vraag aan een collega om het probleem ergens te bespreken.

4. Zonder je af

Als je even genoeg hebt van zoveel ruimte, zoek dan afzondering. Gebruik een hoofdtelefoon, oordopjes of desnoods oorbeschemers. Je kan ook even in een vrije vergaderzaal of 'aquarium' gaan zitten om een dossier af te werken of een belangrijk telefoontje naar een klant te doen. Maak ook gebruik van deze kamers om kleine vergaderingen te houden.

5. Profiteer van de voordelen van het landschapskantoor

Er zijn ook enkele grote voordelen aan een open werkruimte: een betere communicatie en snellere integratie van nieuwe werknemers. Profiteer van de grote ruimte om permanent te brainstormen en snelle, doeltreffende beslissingen te nemen.

In een landschapskantoor blijf je bovendien makkelijker op de hoogte van het reilen en zeilen in het bedrijf en leer je hoe je collega’s werken. Misschien kan je er zelfs iets uit leren!

Tekst: L.Dp – Bron: Capital.fr - Foto: Pabouk