5 dingen die je zal leren tijdens je eerste job

Je komt net van de schoolbanken en bent ervan overtuigd dat je weet wat het professionele leven inhoudt. Je krijgt een mooi kantoor, bent omringd door geestesgenoten en kan eindelijk die auto kopen, waar je al zolang van droomt.

Met die instelling zal je snel met je hoofd tegen de muur botsen. Er zijn uitdagingen waar elke starter mee in aanraking komt, in welke sector je ook aan de slag gaat.

1. Aangenomen worden is slechts het begin

Uit alle honderden sollicitanten, koos het bedrijf jou. Dat geeft je het recht om met bijzonder veel zelfvertrouwen aan je eerste werkdag te beginnen, toch?

Je collega’s hebben net dezelfde weg afgelegd, maar kennen ondertussen het bedrijf van binnen en van buiten. Jij niet, dus sta je nog onderaan de ladder. Je moet jezelf nog schikken naar de regels van het bedrijf, de bedrijfscultuur leren kennen en leren omgaan met je nieuwe collega’s.

2. Sociale vaardigheden zijn belangrijk

Als je verlegen en gereserveerd bent, is het voor jou net iets moeilijker dan voor je extraverte collega’s. Je moet dan ook acht uur lang met hen doorbrengen en persoonlijk contact is onvermijdelijk.

Het is verleidelijk om je op je werk te storten en te wachten tot de werkdag erop zit, maar het is veel aangenamer als je moeite doet om je collega’s te leren kennen.

3. Eentonigheid is part of the job

Je draai vinden als starter, kan even duren. Je moet het systeem leren kennen, naar meetings gaan waar je geen flauw idee hebt waarover ze gaan, met de baas leren omgaan en het team leren kennen.

Eens je dat allemaal hebt uitgeplozen, ontdek je dat een gewone werkdag bijzonder eentonig kan zijn.

Om dat te doorbreken, kan je op zoek gaan naar nieuwe uitdagingen. Zwicht niet voor de maalmolen van het internet, anders scroll je de hele dag door je buzzfeed of heb je alle online shops leeg gekocht.

Fleur je bureau op met foto’s van je familie en vrienden of inspirerende quotes, kom eens vanachter je computer en maak praatjes met je collega’s.

4. Elke job is riskant

Een vaste job garandeert niet noodzakelijk financiële stabiliteit. Als de inflatie je jaarlijkse salarisverhoging inhaalt, zit je in de gevarenzone. Het is handig om een reserve inkomen te hebben, zoals spaargeld, obligaties, aandelen of inkomsten van een bijbaantje.

Op je geld letten, kan ook altijd helpen.

5. Denk altijd twee stappen vooruit

Er is geen enkele reden om je vastgeroest te voelen in je job, ook al is het niet gemakkelijk op de arbeidsmarkt.

Je kunt nog drie of vijf jaar dezelfde in die sleur blijven of je kan er voor kiezen om ermee te stoppen. Neem nooit ontslag zonder dat je andere inkomsten hebt, daarom blijft netwerken bijzonder belangrijk.

Bron: Brazencareerist