Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

4 tips voor optimale koffieconsumptie op het werk

Efficiënter dan cola, beter dan Redbull, minder gevaarlijk dan cocaïne. Koffie is de meest gebruikte drug ter wereld. Veel werknemers kunnen simpelweg niet aan hun dag beginnen zonder een bakje troost. En jij?

Mag een mens eigenlijk wel zoveel koffie drinken? Wat zijn de effecten op onze gezondheid en onze productiviteit? Neurowetenschapper Chris Chatham geeft vier tips om je koffieverbruik te optimaliseren.

1. Drink koffie in kleine hoeveelheden

Het duurt tot 45 minuten om cafeïne op te nemen in de bloedbaan. Het heeft optimaal effect gedurende het uur daarna, en steeds minder effect in de drie à vier uren die daarop volgen. Om het effect te maximaliseren drink je best tussen de 20 en 200 miligram per uur. In één kop koffie zit ongeveer 70 miligram, maar afhankelijk van de sterkte kan dit variëren tussen de 40 en de 100 miligram.

2. Pas je consumptie aan je bezigheden aan

Cafeïne zorgt ervoor dat we sneller werken met minder momenten van onoplettendheid, maar voor complexe cognitieve taken is koffie niet nuttig. De inname ervan verbetert de resultaten niet, zo blijkt uit verschillende experimenten. Plan dus je cafeïneconsumptie rond je taken om er het maximum uit te halen.

3. Optimaliseer het effect

Het effect van cafeïne kan vergroot of verkleind worden in combinatie met andere voedingsmiddelen. Een studie toont bijvoorbeeld aan dat cafeïne meer impact heeft wanneer je ook suiker eet. De mix van koffie en suiker helpt het denken vooruit, een effect dat niet waarneembaar is wanneer beide voedingsmiddelen apart worden geconsummeerd. Andere studies tonen aan dat pompelmoessap in combinatie met cafeïne het effect nog langer doen aanhouden.

Groene thee en Sint-Janskruid, gekend om hun relaxerende werking, verminderen de effecten dan weer. Nicotine heeft de reputatie de opname van cafeïne in het lichaam te versnellen.

4. Weet wanneer je moet stoppen

Het gevaar verslaafd te worden aan cafeïne is niet denkbeeldig. Wie plots stopt zijn dagelijkse zwarte goud tot zich te nemen zal ontwenningsverschijnselen krijgen.

Aan overmatige consumptie van cafeïne hangen zowel gezondheidsvoordelen als -nadelen vast. Aan de ene kant vermindert het de kans op diabetes, Alzheimer en Parkinson, dankzij de neuroprotector adenosine. Aan de andere kant verhoogt cafeïne de kans op vaatziekten.

Bron: scienceblog.com