4 tips om vrienden te maken op het werk

Een nieuwe job aanvatten is niet altijd even gemakkelijk. Het kan gebeuren dat je collega’s er alles aan doen om je op je gemak te stellen, maar soms is het ook erg lastig om goede werkrelaties aan te knopen.

Lijken je collega’s elkaar al hun hele leven lang te kennen of ben je gewoon een beetje verlegen? Ziehier dan enkele tips om het ijs te breken.

1. Toon interesse voor de anderen

Een van de beste manieren om een gesprek met iemand aan te gaan is door vragen te stellen over die persoon. Vraag aan je buurman op kantoor wat hij tijdens het weekend gedaan heeft en wie de mensen zijn die naast hem staan op de foto’s die zijn bureau sieren. Toon oprechte interesse voor zijn hobby’s en voor zijn gezinsleven. Probeer vooral ook om de details van wat hij zegt te onthouden, zodat je daar in latere gesprekken op terug kan komen.

Oprechtheid is hierbij essentieel. Denk daarbij maar aan de woorden Dale Carnegie, auteur van het boek ‘Zo maakt u vrienden en goede relaties’: “Je kan meer vrienden maken in twee maanden tijd door interesse te tonen voor de anderen dan in twee jaar door te proberen de anderen interesse te laten tonen in jou.”

2. Gedraag je als iemand met wie je zelf bevriend zou willen zijn

Niemand heeft zin om tijd door te brengen met een verwaand of nors iemand. Grappig, attent en goedgeluimd zijn zal je op het werk veel meer sympathie opleveren.

De volgende keer dat je op kantoor arriveert met een onuitstaanbaar humeur, stel jezelf dan de vraag of iemand zin zou hebben om met jou een gesprek aan te knopen als hij of zij jou tegenkomt.

3. Neem initiatieven

Eens je collega’s je leren kennen hebben, aarzel dan niet om het voortouw te nemen om zo je relatie met hen te onderhouden. Nodig ze bijvoorbeeld eens uit om een hapje te eten of om iets te gaan drinken.

Als je het idee genegen bent om een professionele vriendschap te laten uitgroeien tot een echte vriendschap, opteer dan voor een subtielere aanpak. De volgende keer dat een van je collega’s praat over een film die hij wil zien, stel hem dan voor om er samen naar te gaan kijken.  Lijkt hij ingenomen met het idee, dan weet je dat je er een nieuwe vriend bij hebt.

4. Vergeet niet: het is maar werk

Als je alles geprobeerd hebt en je slaagt er toch niet in om vriendschapsbanden met je collega’s te smeden, dan is dat geen ramp. Het kan gebeuren dat ze, ondanks je inspanningen, gewoon te druk bezig zijn of ronduit asociaal zijn.

Dat is geen reden om je zorgen te maken: stel jezelf gerust door je ervan te overtuigen dat het probleem dan bij hen ligt en niet bij jou. En vergeet vooral niet dat het er bij je werk vooral op aankomt om een salaris binnen te rijven en om vooruitgang te boeken in je carrière. Doe tijdens de kantooruren gewoon wat je moet doen en profiteer van je vrije tijd om je echte vrienden te zien.