24% van de werknemers liegt om extra vakantiedagen te krijgen

Je werkgever wat op de mouw spelden om vroeger op reis te kunnen vertrekken? Heel wat werknemers draaien er hun hand niet voor om. In Groot-Brittannië zou bijna een kwart van de loontrekkenden liegen om verlof in de voor hen meest geschikte periode te kunnen vastleggen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Britse reissite Skyscanner uitvoerde bij 1.000 werknemers.

Iedereen wil er in de zomerperiode wel een tijdje tussenuit om even te ontspannen, maar veel bedrijven verbieden hun medewerkers om op hetzelfde moment vakantie te nemen. Dat zorgt ervoor dat heel wat werknemers zich in allerlei bochten moeten wringen om verlof te krijgen in de periode die zij willen.

Volgens het onderzoek van Skyscanner zou 39% van de ondervraagden daarom hun verlof al meer dan zes maanden op voorhand regelen. Bijna een kwart van hun collega’s gebruikt een andere techniek: liegen.

Shampoo drinken

Sam Poullain, woordvoerder van Skyscanner, legt uit dat er heel wat werknemers erg driest te werk gaan om hun zin te krijgen bij het opmaken van de verlofregeling. De cijfers van het onderzoek bewijzen het: 12% liegt tegen hun collega’s over de datum van hun reis, 7% meldt zich onterecht ziek, 4% beweert valselijk dat ze voor een ziek familielid moeten zorgen en 1% zegt dat ze op huwelijksreis vertrekken.

Tussen de minder gebruikte smoezen vinden we ook nog ‘beweren dat je ingesneeuwd bent’, ‘de begrafenis van een goede vriend bijwonen’ en ‘shampoo drinken om ziek te lijken’.