10 verschillen tussen de generaties op het werk

Het niet vanzelfsprekend om samen te werken met collega’s die ouder of jonger zijn. Dat is normaal, want elke generatie heeft zijn specifieke karaktereigenschappen.

Specialisten delen de beroepsbevolking steeds vaker op in 3 generaties:

  • De babyboomers: geboren tussen 1946 en 1964, de werknemers ouder dan 50 jaar
  • Generatie X: geboren tussen 1965 en 1980
  • Generatie Y: geboren tussen 1981 en 1990, de laatste nieuwkomers op de arbeidsmarkt

Acerta voerde een studie uit bij meer dan 2.000 respondenten om de verschillen en gemeenschappelijke punten tussen de drie groepen af te bakenen. Wat verlangen ze, wat irriteert en wat stresseert hen? Hier zijn 10 verschillen tussen de drie generaties. Wie er rekening mee houdt, zal vlot kunnen samen werken met zijn collega’s.

1. Vergaderingen

Een mogelijke bron van conflicten tussen de generaties is communicatie. Alle generaties willen een open communicatie, maar de manier waarop die gevoerd wordt, verschilt. Babyboomers geven de voorkeur aan een eenvoudige bespreking in plaats van een e-mail. Terwijl voor de jongere generatie een e-mail even goed werk als persoonlijke communicatie.

2. Hiërarchie

45% van generatie Y heeft stress als zij zich tot hun verantwoordelijke moeten wenden, tegenover slechts 27% van de babyboomers en 26% van generatie X. 45% van generatie Y is ook gestresseerd wanneer hun verantwoordelijke hun werk controleert, tegenover 29% van de babyboomers en 30% van generatie X.

3. Omkadering

Hoe jonger men is, hoe meer men duidelijke doelstellingen wil van de verantwoordelijke. Eén jongere op drie is gestresseerd als hij een project alleen moet beheren, tegenover 22% van generatie X en 22% van de babyboomers.

4. Technologie

Het is geen verrassing dat vooral de babyboomers moeite hebben met het gebruik van nieuwe informatietechnologieën (33%, tegenover 18% van generatie X en 16% van generatie Y).

5. Sociale media

De verschillende generaties gebruiken ongeveer evenveel sociale media op het werk. Het gebruik voor privédoeleinden stijgt naarmate de generatie jonger is, al valt dat verschil niet op in het professionele gebruik.

6. Toewijding

Staat een hogere leeftijd in verband met loyaliteit? De babyboomers zijn het meest geëngageerd in hun functie en betrokken bij de onderneming en de klant. 58% van de babyboomers ergert zich enorm wanneer de onderneming haar klanten niet correct behandelt, tegenover slechts 45% van generatie X en 43% van generatie Y.

7. Privéleven

Over het algemeen, zijn de babyboomers meer gesteld op hun privacy. Ze praten minder graag over hun privéleven dan generaties X en generatie Y.

8. Teambuilding

Generatie Y houdt veel meer van activiteiten die door het bedrijf georganiseerd zijn (81%) dan generatie X (63%) en de babyboomers (53%). 88% van generatie Y brengt ook de middagpauze graag door met de collega's. Bij generatie X (70%) en de babyboomers (65%) ligt dit cijfer veel lager.

9. Extralegale voordelen

Babyboomers tonen het minste interesse in extralegale voordelen, zoals een bedrijfswagen. 60% van hen zou dat graag willen, tegenover 73% van generatie X en 77% van generatie Y.

10. Carrière

Jobhopping is een fenomeen dat vooral leeft bij jonge generaties. Het idee om lang in eenzelfde bedrijf te werken, veroorzaakt het meeste stress bij generatie Y (25% tegenover 14% bij generatie X en 11% bij de babyboomers). Hoe jonger de generatie, hoe meer ze denken dat ze verandering nodig hebben in hun functie, nieuwe projecten en uitdagingen.

Bron: Acerta