10 beroepen die gevaarlijk zijn voor je huwelijk

In welke beroepen loop je meer kans op een scheiding? Het Britse Journal of Police and Criminal Psychology zocht het uit.

Uit onderzoek dat gepubliceerd werd in het Britse Journal of Police and Criminal Psychology blijkt dat verplegers, psychiaters en verzorgers beduidend meer risico lopen (29%) op een scheiding dan pakweg een bioingenieur (2%). Voor anderen zorgen zou dus vaak ten koste gaan van de eigen relatie. Een andere theorie is dat die mensen kwetsbaarder zijn in hun eigen relatie omdat ze van nature gevoeliger zouden zijn.

CEO zit safe

Boven aan de lijst staan beroepen die tijdrovend zijn en waar de werknemers onder grote druk staan. CEO's zijn daar de uitzondering op: dankzij hun talent voor timemanagement, conflictbeheersing en grote emotionele intelligentie hebben zij 'slechts' 10% kans op een scheiding, net iets meer dan werknemers in de farmaceutica, tandartsen en landbouwers. Naast veeleisende jobs zijn ook beroepen waar extraverte mensen werken (dansers en choreografen: 43%) gevaarlijk voor een stabiele relatie. Die werknemers hebben immers veel mensen rond zich waardoor de kans op een affaire vergroot. Ook in beroepen waar fysiek contact onvermijdelijk is (danser, kinesist, ...) en in beroepen waar men voortdurend met andere mensen in contact komt (barman, verpleegster, zorgwerker, ober, hotelbediende, ...) is er een grotere kans op echtscheiding.

10 beroepen met hoogste scheidingspercentage

1. Danser en choreograaf: 43,05%
2. Barman: 38,43%
3. Kinesist: 38,22%
4. Verpleger, psychiater en verzorger: 28,95%
5. Entertainer, performer en sportman/-vrouw: 28,49%
6. Conciërge: 28,43%
7. Telemarketeer: 28,10%
8. Ober: 27,12%
9. Dakdekker: 26,85% en huishoudhulp: 26,38%
10. Chef-kok: 20,10%