1 op 5 gebruikt winterweer als excuus om niet te gaan werken

Te laat op het werk door de hevige sneeuwval? De meeste werkgevers hebben er alle begrip voor. Helaas maken sommige werknemers daar nu misbruik van, aldus onderzoek van NationaleVacaturebank.nl.

Getuigt van weinig betrokkenheid

1 op 5 werknemers gebruikt het barre winterweer als excuus om later op het werk aan te komen, vroeger te vertrekken of zelfs helemaal niet op te dagen, dat blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl. De site ondervroeg hiervoor 1.000 werknemers. Volgens Florence Schmidt, uitgever van NationaleVacaturebank.nl, is dat nochtans geen goed idee: “Het is belangrijk om je werkgever je inzet en betrokkenheid te laten zien. Zeker in deze periode. Er wordt vanwege de slechte economische situatie nog steeds kritisch naar arbeidsplaatsen gekeken.”

2 op 5 staan langer in de file bij slecht weer

64% van de werknemers geeft aan dat de kou invloed heeft op het verkeer naar het werk. 37% verklaart dat hij of zij langer in de file staat. Bij het openbaar vervoer is er veel minder last: 16% van de treinreizigers zegt meer vertragingen op te merken en busreizigers hebben naar eigen zeggen weinig last van het winterweer.

2 op 5 trekken zich niets aan van het Weeralarm

Is het weer van die aard dat het voor een grote overlast zou kunnen zorgen, dan kondigt het KNMI (Koninklijk Nederlandse Meteorologisch Instituut) een Weeralarm af en lanceert het een speciale site met extra weer- en achtergrondinformatie en actuele neerslagbeelden van de radar. 37% van de ondervraagden trekt zich niks aan van zo'n alarm. "Paniekzaaierij", reageren ze. 10% geeft aan zich in die omstandigheden niet op de weg te begeven en 54% springt "nuchter en verstandig" met zo'n alarm om. (JS)

Lees ook: Wat als je door het slechte weer niet op het werk raakt?