1 op 5 Vlamingen leest in de file

Radio luisteren, de omgeving bekijken én lezen: dat doen chauffeurs en hun passagiers op weg naar hun bestemming. Opvallend, liefst 1 op 5 Vlamingen leest terwijl hij in de file staat, dat leert de boekbarometer van ECI België en LeasePlan.

Aan het onderzoek namen 4.208 respondenten deel.

Wat doe je als je onderweg bent?

asset/31827

 

Vrij verrassend staat lezen in de wagen op drie bij populairste activiteiten. Het aantal medereizigers/passagiers dat leest tijdens een autorit is hier deels verantwoordelijk voor. ’s Ochtends en ’s avonds in de file wordt de verloren tijd echter door velen ook nuttig ingevuld: liefst 1 op 5 respondenten leest terwijl hij aanschuift in de file. Opmerkelijk is dat van deze groep bijna 80% dit als chauffeur doet.

Andere activiteiten: de voorbije en komende dagen in gedachten overlopen (al dan niet werk gerelateerd), bellen en sms’en (11%), slapen, een babbeltje slaan met de andere inzittenden, (mee)zingen, de wegenkaart volgen, spelletjes spelen (van draagbare consoles, over gezelschapspelletjes tot sudoku en kruiswoordraadsel), een taal aanleren (via een audioboek) en eten. Enkelen geven ook toe dat ze in hun neus peuteren of zich ergeren in de wagen.

Vooral jongeren en vrouwen lezen in auto

56% van de ondervraagde vrouwen leest in de wagen, bij de mannen is dat 45%. Van de mensen die aangeven te lezen in de wagen, doet de meerderheid dit sporadisch (maandelijks of minder). Ongeveer een derde (29,16%) leest wekelijks of enkele keren per week in de wagen.

Opvallend is dat er verhoudingsgewijs meer jonge chauffeurs (18 - 29 jaar) in de wagen lezen dan andere leeftijdsgroepen. Maar liefst 69% van deze leeftijdsgroep leest in de wagen. Bij de andere leeftijdsgroepen ligt dit minstens 10% lager. In de file heeft bovendien 23% van de jonge chauffeurs lectuur in handen.

Wat lezen ze?

Het merendeel van de leeslustigen (71%) kiest in de wagen voor een goed boek, meestal een roman. Een kwart leest de krant, daarna volgen week (16%)- en maandbladen (7%).

Lees ook: Monsterfiles? 10 manieren om sneller op het werk te raken

Op zoek naar goed managementboek voor in de file?