1 op 2 verbergt z’n gevoelens op het werk

Vacature organiseerde de online enquête ‘Emo @ work’ waarbij uitvoerende medewerkers én managers uit alle sectoren werden ondervraagd. In totaal namen 1.581 mensen deel, 51% onder hen zijn vrouwen en 49% mannen.

57%

57% van de ondervraagden verbergt het liefste z’n gevoelens op het werk. Nochtans is 2 op 3 er van overtuigd dat wie z’n emoties kan tonen, gelukkiger is in z’n job. Amper 1 op 10 vindt het uiten van emoties onprofessioneel.

38%

38% heeft al gehuild in het bijzijn van collega’s. Vooral vrouwen aarzelen minder om de zakdoek boven te halen: 6 op 10 deden het tegenover 1 op 6 mannen. In de sector ‘Gezondheid en maatschappelijke dienstverlening’ vloeien de meeste tranen (53%), in de wereld van ‘ict, engineering, techniek en productie’ de minste (21%).

78%

78% van de respondenten durft z’n frustratie tonen en bijna 7 op 10 heeft zich al eens openlijk boos gemaakt op kantoor.  

1 op 4

1 op 4 durft angst of onzekerheid te uiten. Emoties die refereren aan zwakte of onmacht blijven veelal taboe op de werkvloer. Ook verdriet wordt slechts met mondjesmaat getoond (31%). Blijdschap en vreugde daarentegen worden door 9 op de 10 getoond.

42%

42% durft z’n emoties niet te tonen uit angst voor de mogelijke gevolgen ervan. Bij uitvoerende medewerkers is dit gevoel sterker aanwezig dan bij managers.

Op de vraag ‘Hoe reageer je als je collega of chef tegen je uitvalt?’ antwoordde

  • 61% dat ze rustig en rationeel reageren
  • 21% dat ze hun tranen moeten onderdrukken
  • 15% dat ze helemaal niks doen
  • 11% dat ze tegen iemand willen roepen of schelden
  • 4% dat ze met iets willen gooien
  • 2% dat ze iemand willen slaan
  • 9% dat geen van bovenstaande reacties bij hen past