1 april: 5 manieren om je collega's beet te nemen

Wil je een grap uithalen met je collega, maar reikt je inspiratie niet verder dan een aprilvis op de rug van je ‘slachtoffer’? Neem dan snel nog deze tips door.

1. Introduceer een nieuwe (fictieve) collega

Laat een e-mailadres aanmaken met een fictieve naam. Stuur dan een e-mail naar het personeel vanaf dit adres, met de volgende niet mis te verstane boodschap: “Goedendag, ik ben de nieuwe adviseur van de Algemeen Directeur en moet een globale strategie en reorganisatie uitwerken.”

Nodig elke medewerker uit op een ‘auditgesprek’ in een leeg bureau waar een goudvis in zijn kom rondzwemt. De fictieve collega kan bijvoorbeeld ook Jessica heten: “Ik kom drie maanden lang stage lopen in jullie bedrijf. Graag sta ik tot jullie dienst ...”

2. Saboteer de computers

Wil je een collega zien fulmineren tegen zijn computer of zich laten ‘vernederen’ door de helpdesk? Dat is kinderspel: stel als schermachtergrond een screenshot van zijn normale scherm in – met zijn favoriete icoontjes en shortcuts. Verberg vervolgens de echte icoontjes en de toolbar.

Wedden dat je collega in de war raakt en in woede uitbarst. Minder riskant en eenvoudiger: kleef een post-it op de onderkant van de muis zodat ze niet meer werkt. Vergeet niet een aprilvisje op de post-it te tekenen!

3. Kondig het bezoek van een ‘grote vis’ aan

Kondig het bedrijfsbezoek van een personaliteit aan: een minister, de ceo van de groep, een externe auditeur... Leg in het bijzonder de nadruk op de stiptheid van de medewerkers en de netheid van de bureaus... Ook voor de gelegenheid piekfijn uitgedoste collega’s bieden ontegensprekelijk een meerwaarde. 1 april en paasbest, ze kunnen perfect hand in hand gaan!

4. Steek een vis in de printer

Recupereer een recente foto van de big boss en maak een document met gepersonaliseerd briefhoofd aan. Steek daarna een vijftigtal voorgedrukte bladeren in de A4-lade van elke dienst. Je (al of niet) glimlachende baas zal op alle geprinte documenten van de dag voorkomen, misschien zelfs op het jaarrapport! Waak er wel over dat niets uitgestuurd wordt; misschien zijn de gevolgen voor jou in dat geval iets minder plezant.

5. Verstoor de orde

Schrijfmateriaal in aluminiumfolie, ontregelde stoelen, rode en groene lampjes, verwisselde klaviertoetsen ... een bureau kan je in een oogwenk omtoveren tot een bron van frustratie. Je kan ook zeer onopvallend te werk gaan door bijvoorbeeld her en der wat kleine veranderingen door te voeren: een gewijzigde kalenderdatum, verplaatste foto’s, een andere volgorde voor de dossiers. De gefopte collega zal wellicht pas veel later beseffen dat het 1 april is.

Nog meer tips en inspiratie ...

Foto: Karine Imagine