Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

"Wekelijks ontmoet ik 3 werknemers met een burn-out"

Als loopbaancoach bij Kompas begeleidt Anne Trio regelmatig werknemers die kampen met een burn-out. "Laatst kreeg ik iemand over de vloer die dacht 'als ik niet werk, ben ik lui'. Dat was een stevige basis voor een burn-out." Hoe pakt ze het aan?

Hoeveel mensen kloppen bij jullie aan voor burn-out?

"In totaal begeleiden mijn 2 collega's en ikzelf ruim 250 mensen per jaar. Uiteraard gaat dat niet allemaal over burn-out. Werknemers komen bij Kompas terecht met allerlei vragen rond heel verschillende thema's: communicatie, leiding geven,... Maar je mag rekenen dat we elk ongeveer 3 burn-outgesprekken per week hebben, toch een stijging ten opzichte van vroeger. Naar mijn gevoel zit de economische situatie daar voor iets tussen."

Hoe herken je een burn-out?

"Er zijn drie signalen die een indicatie geven: werknemers zijn oververmoeid, nemen afstand van hun werk en hebben het gevoel dat ze niets meer kunnen."

Lees meer over de symptomen van burn-out.

Wat zijn de belangrijkste oorzaken?

"Vaak is het een combinatie van persoonlijkheidskenmerken en factoren in de werksituatie. Meestal gaat het om werknemers die van nature perfectionistisch zijn. Ze hebben een heel sterk doorzettingsvermogen en nemen daardoor te veel hooi op hun vork. We merken ook dat hun persoonlijke opvattingen botsen met die van het bedrijf. Wie het bijvoorbeeld gewoon is om flexibel te werken en initiatief te nemen, krijgt het moeilijk als hij in een strakke werkomgeving terechtkomt."

Lees ook: De stadia van burn-out.

Zijn sommige beroepsgroepen gevoeliger dan andere?

"Vroeger zagen we voornamelijk werknemers die veel met mensen moesten werken, bijvoorbeeld opvoeders. Vandaag gaat die regel niet meer op. We begeleiden werknemers uit allerlei sectoren, zowel in uitvoerende als in leidinggevende functies. Het zijn ook niet altijd werknemers die al lange tijd op de arbeidsmarkt meedraaien. Ook jongeren worstelen ermee. Vandaar mijn overtuiging dat de crisis er wel iets mee te maken heeft. Ligt de druk vandaag niet te hoog? Verwachten we niet te veel van onze werknemers? Het is belangrijk dat werkgevers zich die vragen stellen. Als je merkt dat er in sommige bedrijven verschillende werknemers uitvallen, dan moet er structureel iets veranderen."

Bekijk hier welke de risicoberoepen zijn volgens dokter Swinnen.

Hoe pakken jullie een burn-out aan?

"Klopt een werknemer bij ons aan, dan luisteren we in de eerste plaas naar zijn verhaal. Aan de hand van een test van de Universiteit van Utrecht onderzoeken we of hij echt met een burn-out kampt. Is de diagnose positief, dan gaan we op zoek naar de oorzaken, zowel in zijn persoon als in zijn werksituatie."

"Om zijn persoonlijkheid in kaart te brengen, werken we met allerlei opdrachten. We vragen bijvoorbeeld een stressagenda bij te houden. Zo kunnen we ontdekken welke situaties - zowel privé als op het werk - stress veroorzaken. Uiteindelijk krijgen we dankzij die oefeningen en gesprekken een goed beeld van zijn overtuigingen. Laatst kreeg ik iemand over de vloer die dacht 'als ik niet werk, ben ik lui'. Dat was alvast een stevige basis voor een burn-out. Ook de arbeidssituatie nemen we onder de loep. Hoe zit het met de arbeidsverhoudingen, de werksfeer... ? We bekijken alle elementen die bepalen of iemand zijn werk al dan niet graag doet, waarom hij er wel/niet controle over houdt. Eens de analyse is gemaakt, bekijken we wat we kunnen veranderen. Ofwel bereiden we samen een gesprek met de werkgever voor, ofwel bekijken we welke andere jobmogelijkheden er zijn."

Welke zijn de slaagkansen?

"Ons burn-outprogramma bestaat standaard uit vier gesprekken, met als voornaamste doelstelling mensen inzicht te geven in hun situatie. Waarom is die burn-out er gekomen en hoe kunnen ze ervoor zorgen dat ze er niet opnieuw in verzeilen? Welke signalen, zowel in hun eigen gedachtegoed als in hun werksituatie, moeten ze proberen te herkennen en hoe kunnen ze er adequaat op reageren? Natuurlijk zal niet iedereen na vier gesprekken van zijn burn-out verlost zijn. Toch merken we dat werknemers er veel aan hebben. Vaak zijn die gesprekken echte eye-openers. Ze begrijpen waarom het hen is overkomen."

Hoe vermijd je een burn-out?

1. "Stress is op zich niet erg. Het wordt alleen problematisch als er geen herstelmoment is. Ook al is het druk op het werk, voorzie voldoende rustpauzes. Al is het maar tien minuten, je zal merken dat het deugd doet."
2. "Ga je met tegenzin naar je werk, vraag je dan af hoe dat komt en of je er iets aan kunt veranderen. Blijf er niet mee zitten. Ga een gesprek met je baas niet uit de weg, ook al is dat misschien niet de cultuur in je bedrijf."
3. "Durf nee zeggen. Als de workload te groot is, dan moet je dat toegeven. Een tandje bijsteken is niet altijd de beste oplossing. Het heeft geen zin tegen wil en dank door te gaan. Stel je grenzen."
4. "Stap af van de overtuiging: 'Als ik een fout maak, dan ben ik een slechte werknemer.' Het is heel normaal dat niet alles perfect loopt. Het zijn dat soort gedachten waar mensen last van hebben. Als je dat kan opzij zetten, zal je heel anders naar je werksituatie kijken."

Meer info over Kompas.

Tekst: Hermien Vanoost

Bekijk het volledige dossier over burn-out.