“Vlaanderen heeft zijn 50-plussers nodig om de machine draaiende te houden”

Wat leeft er op de arbeidsmarkt? Elke week schrijft een van onze journalisten zijn mijmeringen neer over het wel en wee op de werkvloer. Deze keer stelt Erik Verreet, zelf vijftigplusser, het beleid naar oudere werknemers in vraag.

Op een feest durf ik me wel eens eenzaam voelen. De vrienden en de buren rondom de tafel vertellen over een wereld die ik niet ken: ze zijn bijna allen met pensioen. Hun wereld draait rond reizen, de bouwplannen van hun zoon waarbij ze een handje toesteken of de opvang van de kleinkinderen. Als je voltijds werkt, kom je daar amper aan toe.  

Slechts 43 procent van de Vlamingen boven 55 jaar is nog professioneel aan de slag. Ik ben er een van. We worden uitgenodigd om verder te werken, want de uitstroom op de Vlaamse arbeidsmarkt wordt groter dan de instroom. Tussen 2010 en 2014 stromen 90.000 Vlaamse werkenden meer uit dan de voorbije vijf jaar. Het wordt dramatisch. De voorbije tien jaar wist Vlaanderen amper 7 procent 55-plussers meer aan de slag te houden. Nederland en Duitsland deden merkelijk beter met respectievelijk +16 en +18 procent. Om het personeelsbestand in de Vlaamse chemiesector op peil te houden, moeten er de komende tien jaar driemaal meer jongeren een hoger diploma chemie halen, berekende de Leuvense professor Luc Sels. Daarom gelooft hij stellig dat de Vlaamse bedrijven en organisaties hun oudere personeelsleden zo lang mogelijk aan boord zullen moeten houden.

Voorlopig zijn de 55-plussers de eerste slachtoffers van de saneringsoperaties. Maar binnenkort zijn ze dus weer helemaal 'in', althans dat hopen we. Ze hebben ons nodig om de machine draaiende te houden. Het goede nieuws is dat onze generatie dat nog zal doen ook. Ze heeft al flink wat veranderingen verteerd. Deze kan er nog wel bij. Het slechte nieuws: de 55-plussers leveren slechts een tijdelijke oplossing. Wanneer de huidige 50- en 55-plussers 65 jaar worden, duikt het tekort weer op. Heeft hier iemand een plan voor klaarliggen? Zonder versterking zal onze economie krimpen en verarmen. Zullen de immigranten het gat verder moeten dichtfietsen? En welke migranten? Of kunnen we rekenen op de Walen die nog wel even met een overschot op de arbeidsmarkt kampen? Of moeten onze bedrijven nog verder automatiseren?

Al creatieve ideeën zijn welkom. Nu moeten de lijnen uitgezet worden. Binnen ruim vijf jaar moet je niet meer op mij rekenen. Dan schuif ik met plezier mee aan de feesttafel om te vertellen over het huis van mijn zoon en de reis waarvan Magda en ik juist terugkeren. Vlaanderen, begin al maar te plannen voor de tijd dat ik niet meer voor jou werk.

Nog meer standpunten lezen?