"Mijn collega chat de hele dag op Facebook. Wat kan ik doen?"

"Een collega chat bijna de helft van de dag op Facebook. Onze bureaus staan in een uiterste hoek van het kantoor waardoor niemand zicht heeft op onze schermen, er is geen sociale controle. Anderzijds hebben we ontzettend veel werk. Hoe kan ik hem hierop aanspreken?"
Het advies van Erik Leenders, Managing Director bij Itinera

Dat is inderdaad een heel vervelende en stresserende situatie. Je hebt zeker een aantal opties, maar de keuze is aan jou. Ik geef je een aantal mogelijkheden en de volgorde geeft je een idee van mijn voorkeur:

  1. Spreek in eerste instantie je collega aan vanuit nieuwsgierigheid en stel vragen over hetgeen je ziet. Deel met hem wat het bij jou doet als je hem ziet en hoort typen terwijl er zoveel werk is en leg hem uit wat je van hem verwacht als collega, zoek samen naar een gepaste manier van samenwerken.
     
  2. Mocht er na dit gesprek geen wijziging komen in zijn houding en gedrag, kan je hem er nogmaals over aanspreken, herhaal de boodschap en vooral ook dat je merkt dat er niets verandert en wat dit jou doet.
     
  3. In laatste instantie zou ik naar je chef stappen en hem de situatie uitleggen. Persoonlijk vind ik dit de allerlaatste stap omdat je hebt vastgesteld dat hij niet of nauwelijks reageert op je feedback. Je kan natuurlijk ook als eerste stap naar je chef stappen maar volgens mij riskeer je dan de basis te leggen voor een gespannen relatie met je collega en dat zal vermoedelijk ook heel wat en misschien nog meer stress met zich meebrengen.

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat een open communicatie tussen collega’s niet alleen heel wat problemen en ergernissen uit de weg ruimt maar ook de sfeer, de stress en de motivatie ten goede komt.

Ik wens je veel succes!

In samenwerking met Itinera