‘Ik wil iets in de media doen!’

Er is niks aan te doen. Als je op een feestje of een receptie zegt dat je ‘wat dan ook’ in de media en de communicatie doet, dan heeft dat een effect. De pret-en-spelsector van de economie, het Sodom en Gomorra van het werkende gild. Dat is het achterliggende idee.

Feestjes, creatieve uitspattingen, glamour en wat al niet meer. Nog versterkt door de opgewonden kreetjes van de ‘ik wil later iets in de media doen’-popjes, laureaten van intelligentiewedstrijden waar borsten, buik en billen totaal geen rol spelen. Niet dat het één noodzakelijkerwijs iets met het andere te maken heeft.

Maar is dat nog echt zo? Gaat het om fun? Ik heb al lang niet meer de indruk. Communicatiebureaus, productiehuizen en interactieve bureaus moeten keihard werken voor elke euro die moet binnenkomen. Creativiteit zeker wordt immers al te vaak gelijkgesteld met pret. En daar hoef je niet voor te betalen. Maak eens een tekeningetje, verzin eens een tekstje… Leg ons eens een voorstelletje voor om de media in te plannen (let op de verkleinwoordjes!).

Die pret is er ontegensprekelijk nog. Het is een boeiend vak, je doet het met een groep gelijkgestemde enthousiastelingen en de meeste bureaus sloven zich uit in het creëren van meer dan aangename werkomgevingen. Niet omdat ze megalomaan zouden zijn, maar omdat hun klanten dat belangrijk vinden en omdat hun mensen dat soort omgevingen nodig hebben om optimaal te functioneren. Creativiteit verdraagt geen stofferige saaiheid. Creativiteit moet een bepaalde vrijheid hebben.

Maar daar eindigt het. De wilde partijen, de somptueuze lunches, het slempen en de ‘Mad men-achtige’ arrogantie waarmee de commerciëlen uit de sector door het leven zouden wandelen, dat ligt ver achter ons.

In plaats daarvan krijg je hard werkende jonge mensen die een stuk minder oog hebben voor de work-life balance in hun leven dan de doorsnee werknemer. Mensen die met hart en ziel achter hun bezigheden staan, ook al lijken die in eerste instantie erg weinig bij te dragen tot wat er substantieel toe doet in de wereld.

Het vercommercialiseren van creativiteit en efficiënte communicatie behoort bij het minst tastbare dat er bestaat. En de waardering (ook financieel) is dikwijls navenant, wat behoorlijk frustrerend is. Zoals J. Seguela (RSCG) ooit zei: “il n’y a pas de vieux publicitaires…” Daar is een reden voor.