"Ik moét in galakledij naar een bedrijfsevent. Moet ik opdraaien voor die kosten?"

M'n vriendin organiseert voor haar werk een groot event voor prominente gasten. Ze doet dit via een interimcontract. De werkgever wil dat ze in galakledij aanwezig is op het evenement. Ze heeft echter geen gepaste kledij. Mag ze van haar werkgever een compensatie vragen voor deze kosten?
Het antwoord van Kathy Diellis, SD Worx

Werkgever moet materiaal ter beschikking stellen

De wetgeving voorziet dat de werkgever voor de uitvoering van het werk de nodige hulpmiddelen en materialen ter beschikking moet stellen. De werkgever moet voor het nodige arbeidsgereedschap zorgen. In de praktijk gebeurt het wel al eens dat de werknemer zelf het nodige materiaal aanschaft. De werkgever betaalt hem hiervoor dan een kostenvergoeding.  Omdat de vergoeding een kost eigen de werkgever dekt, is deze vrij van RSZ en bedrijfsvoorheffing.

In de context die jij beschrijft lijkt het erop dat de galakledij beschouwd kunnen worden als een vorm van materiaal vereist om het werk te kunnen uitvoeren.

Afspraken maken

Concreet kunnen partijen (interimkantoor, je vriendin en persoon, waarvoor ze het event organiseert) het volgende afspreken:

- ofwel dat je vriendin voor 1 dag galakledij huurt. De winkel factureert hiervoor rechtstreeks aan de persoon die het event organiseert;

- ofwel betaalt je vriendin de huurprijs voor die dag rechtstreeks en krijgt ze hiervan terugbetaling in de vorm van een kostenvergoeding eigen aan de werkgever. Aangezien het interim kantoor haar juridische werkgever is, zal dit via het interimkantoor verlopen.