“Ik moest verplicht naar een stripclub voor mijn werk”

In de Amerikaanse staat Maine heeft een man zijn werkgever aangeklaagd omdat hij verplicht werd om tijdens een congres samen met zijn collega’s een stripclub te bezoeken.

Patrick O’Brien, een administratief bediende bij het Maine Medical Center was er niet mee gediend dat de jaarlijkse deelname van zijn werkgever aan de Northeast Sports Medicine Conference in Rhode Island steevast gepaard ging met een bezoekje aan een stripclub onder collega’s. Volgens O’Brien werd hij door zijn oversten onder druk gezet om deel te nemen aan het erotische avondje uit. “Die stripclub bezoeken was zo goed als een verplichting”, verklaarde zijn advocate Barbara Goodwin aan plaatselijke krant the Portland Press Herald. “Behalve voor de vrouwelijke collega’s dan, want die werden niet uitgenodigd voor het gebeuren.”

Geen nadeel voor vrouwelijke medewerkers

O’Brien diende eerst een klacht in bij de Maine Human Rights Commission, maar die werd afgewezen. Volgens de commissie zou het hospitaal de dokters die verantwoordelijk waren voor de bezoekjes aan de stripclub namelijk bestraft hebben en verboden om in de toekomst nog dergelijke initiatieven te nemen. Het Maine Medical Center zelf ontkent alle beschuldigingen.

Nu trekt O’Brien dus naar de rechtbank, maar het is niet zeker of zijn aanklacht daar wel kans op slagen heeft. Er waren immers geen patiënten of zakenpartners bij het bezoek betrokken en er werd niet over het werk gepraat. De vrouwelijke werknemers die niet uitgenodigd waren hebben dus in principe geen professioneel nadeel ondervonden, waardoor er geen sprake kan zijn van discriminatie op basis van geslacht.

Striptease als onkosten

Volgens USA Today is netwerken in stripclubs erg populair in diverse sectoren en brengen heel wat bedrijven het zelfs in als onkosten. Het is ook niet de eerste keer dat dit soort van praktijken leidt tot een rechtszaak. Zo kregen diverse vrouwelijke werknemers van de bank Morgan Stanley in 2004 54 miljoen dollar schadevergoeding omdat ze uitgesloten waren voor een vergadering die plaats vond in een stripteasebar. In 2010 hebben drie werkneemsters Goldman Sachs dan weer gedagvaard wegens diverse bezoekjes aan toplessbars en een personeelsfeestje met vrouwelijke escortes.