"Ik durf geen verlof aanvragen. Wat nu?"

"Voor de crisis stonden we met zijn drieën in voor de ordering van de bestellingen, nu moeten we het werk met zijn tweeën klaren. Het belooft een drukke zomer te worden, toch zou ik graag wat verlof willen nemen. Ik durf het alleen niet aan te kaarten bij mijn baas."

Eerst en vooral, je schuldig voelen omdat je verlof wil nemen, is nergens voor nodig. Af en toe heb je tijd nodig om je batterijen weer op te laden. Je baas zou daar alle begrip voor moeten hebben.

Denk je dat je voorstel op weinig enthousiasme zal worden onthaald, probeer dan eens volgende strategie:

- Vraag eerst aan je collega wat hij ervan vindt. Misschien is het wel een idee om samen naar je baas te stappen en te kijken wat voor jullie beiden de beste opties zijn. Leg uit dat jullie elkaars lopende zaken zullen opvolgen. Dat zal hem geruststellen.

- Geef aan waarom je verlof wil nemen. Zeg bijvoorbeeld: "Mijn dochter die op Erasmus is in Kopenhagen, komt terug naar huis. Voor we haar ophalen, willen we met het gezin genieten van een roadtrip door Denemarken." of "We zijn volop aan het verbouwen: we zouden een tandje bij moeten steken in de zomer."

- Ben je voor sommige zaken onmisbaar, stel dan voor dat je op enkele vaste tijdstippen bereikbaar zult zijn en je e-mail zult checken. Niet ideaal, maar het kan je baas (en je collega) wel overtuigen om toe te stemmen.

- Neem geen verlof als je baas er zelf twee weken tussenuit knijpt. Grijp in die periode de kans om je te bewijzen. Vraag je baas op voorhand of je iets voor hem kunt opvolgen terwijl hij afwezig is. Toon dat je alles onder controle hebt, ook al is de baas er zelf niet. Het zal hem vertrouwen geven.

Is het geen optie om een lange periode verlof te nemen, vraag dan of je enkele verlengde weekends kunt nemen. Of probeer het zo te regelen dat je er zeker bent op de meest cruciale momenten.

En denk eraan: maak je geen zorgen over je werk terwijl je op vakantie bent. De focus ligt dan op ontspannen.

Tekst: Hermien Vanoost

Reageer

Doet jouw baas moeilijk over verlof nemen? Krijgen jij al je verlofdagen op tegen het einde van het jaar?

Lees ook:
- Hoeveel vakantiegeld krijg je dit jaar?
- "Liever extra vakantie in plaats van opslag: kan ik hierover onderhandelen?"
- Wanneer mag ik mijn verlof opnemen?

En bekijk het volledige dossier over vakantie.