"Ik begrijp zeer goed dat je uit het leven stapt omwille van je job"

Naar aanleiding van de zelfmoordgolf bij France Télécom vroegen we onze surfers of ze begrijpen dat iemand uit het leven stapt omwille van zijn job. 68% van de 1.433 stemmers antwoordde ja, 32% antwoordde nee. De vraag wekte bovendien heel wat emoties los. Een greep uit de reacties.

- "Ik begrijp de werknemers van France Télécom die zelfmoord pleegden zeer goed. Ik heb zelf 10 maanden in de telecomsector gewerkt als teamcoach. In een callcenter werken is om gek te worden. Robotachtige toestanden à la Charlie Chaplin, alleen de zweep ontbreekt.  Ik ben was opgelucht toen ik ontslagen werd."  

- "Werk blijft werk. Je bent toch meer dan je job? Het sociale vangnet in België zorgt ervoor dat je financieel niet tegen de grond klatert." 

- "Ik ben werkloos (alleenstaand en 52 jaar) sinds december en om eerlijk te zijn, ik heb er ook al bij stil gestaan. Moest ik door mijn leeftijd geen job meer vinden en in de financiële problemen raken, zou ik er ook de zin niet meer van inzien om de rest van mijn dagen ongelukkig door het leven te moeten gaan, dan hoeft het voor mij ook niet meer."

- "Wat zo'n mensen nodig hebben is verandering van omgeving. Ik snap niet dat ze dat niet proberen voordat ze zoiets ondernemen."

- "Ik heb ook ooit een poging ondernomen. Natuurlijk was er meer aan de hand dan alleen 'het werk', maar voor mij was het wel die druppel te veel. Ik ben al 4 jaar in behandeling, en ik worstel me nog elke dag door het leven."

- "Leef je om te werken of werk je om te leven? Daar hangt het in mijn ogen van af. Sommige mensen identificeren zich enorm met hun baan en als ze die verliezen dan gaan ze daar echt aan kapot. Ik heb een hele tijd in Japan gewoond en daar is dat nog veel sterker, daar plegen mensen zelfs zelfmoord als ze op pensioen moeten. Die hebben alles opgeofferd voor hun job, zijn vervreemd van hun vrouw en kinderen en zien die enorme leegte echt niet zitten."

Nog meer reacties lezen?