"Het klikt niet met mijn baas. Wat doe ik?"

Je werkt er dag in dag uit mee samen: je baas. Maar wat als het echt niet klikt tussen jullie? Hoe pak je dat best aan?

Baas of vriend?

We brengen heel wat van onze tijd door op het werk en het is daarom belangrijk dat we ons er goed voelen. Een job is extra aangenaam als er een leuke sfeer heerst en een je een goede band met je collega’s en je baas hebt.

Het is echter normaal dat er tussen een leidinggevende en zijn medewerkers een zekere afstand bestaat. Als je op zoek bent naar persoonlijke vriendschappen op het werk, kan je je afvragen of het wel een juiste keuze is om dit te zoeken bij je baas.

Belemmert het je werk?

Het is geen aangenaam gevoel dat het niet klikt met je baas. Het is belangrijk dat je erop toeziet dat dit echter geen negatief effect vormt op het uitvoeren van je werk. Als je merkt dat het ook op professioneel vlak stroef loopt, probeer dit dan met je baas te bespreken. Let erop dat je dit op een correcte, rustige en constructieve manier ter sprake brengt.

Maak hem/haar duidelijk waar je het moeilijk mee hebt en vertel wat je verwacht van hem/haar in de manier waarop je wordt aangestuurd. Misschien is dat niet duidelijk voor je baas. Vaak moeten zij met veel verschillende mensen omgaan die allemaal andere noden hebben in hoe ze worden aangestuurd. Vragen om met jouw noden rekening te houden kan nooit kwaad, integendeel.

Verschil tussen gevoelens en gedrag

Blijf er je steeds bewust van dat je baas ‘boven’ jou staat. Hij/zij heeft de mogelijkheid en het recht om beslissingen te nemen en heeft uiteindelijk altijd het laatste woord.

Ook als je niet akkoord bent met de manier waarop je baas zich gedraagt, is het belangrijk dat je steeds respectvol blijft. Probeer je negatief gevoel een plaats te geven en zorg ervoor dat je je correct blijft gedragen. Op die manier kan je zelf heel wat problemen vermijden.

Wat als je er echt niet mee kan leven?

Je kan dus trachten om je verwachtingen bij te stellen, een gesprek aan te gaan met je baas of je erbij neer te leggen dat jullie zo verschillend zijn en dat het niet zal klikken tussen jou en je baas.

Indien je echter aanvoelt dat je daardoor je werk niet meer graag doet of niet meer op een normale manier kan uitvoeren, durf dan in vraag te stellen of je nog op de juiste plaats zit. Werken moet aangenaam blijven.

I.s.m. ISW Limits