“Haal de 50-plussers eindelijk van de reservebank én geef ze voldoende speelminuten.”

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Deze week steekt Sam De Kegel de vijftigplussers een hart onder de riem.

Alles komt terug, dus ook de War for Talent. ‘Recordaantal vacatures bij de VDAB’ (29.232 in maart 2011, 13% meer dan vorig jaar), ‘Honderden vacatures bij NV Vlaanderen’, kopten de kranten de voorbije twee weken.

Des te schrijnender is het dat de voorbije twee weken onze mailbox en website overstelpt werden met hoogopgeleide 50-plussers die wanhopig op zoek zijn naar een job. Ze zitten op de reservebank van de arbeidsmarkt, en krijgen nauwelijks nog kansen om te tonen wat ze in hun mars hebben. De directe aanleiding voor die eruptie van reacties? Twee 50-plussers die in onze editie van 26 maart de vinger op de wonde legden.

Ruim 2,5 jaar geleden, op 13 september 2008, bracht Vacature krek dezelfde boodschap op haar cover. Het is een oud zeer: Vlaanderen kampt met een bijzonder lage werkzaamheidsgraad van 50-plussers. Onder de 55-plussers is amper 1 op 3 nog aan de slag. Om meer 55-plussers aan de slag te krijgen, pleitten werkgeversorganisatie à la VBO al jaren voor meer begeleiding én controle op de beschikbaarheid van oudere werknemers door de VDAB en RVA. Sinds 1 april 2011 wordt nu in een eerste fase die zogenaamde activering uitgebreid naar alle werkzoekenden tot en met 55 jaar.

Maar moeten de werkgeversorganisaties ook niet de hand in eigen boezem steken en hun achterban ‘activeren’ om meer gemotiveerde 50-plussers aan te werven? Wij kregen talrijke reacties van 50-plussers die bereid zijn om veel water bij de wijn te doen in ruil voor een toffe job. Om minder te verdienen, om extra opleidingen te volgen, om flexibele uren in te vullen. Laat ons dus alstublief voor eens en altijd die belegen clichés over 50-plussers overboord kieperen.   

Intec Brussel, een it-opleidingscentrum voor werkzoekenden, helpt 50-plussers om- of bijscholen in it en boekt daarbij succesjes. A. is  51 en vond werk als junior webdeveloper. L. is 50 en vond werk als it-coördinator. Dankzij hun gedrevenheid slaagden zij erin rekruteerders te overtuigen van hun kwaliteiten. Maar even vaak worden 50-plussers afgewezen, geraken ze zelfs niet door de eerste sollicitatieronde, laat staan dat ze hun toekomstige, directe baas kunnen overtuigen.

Haal dus die 50-plussers eindelijk van de reservebank, geef ze vertrouwen én voldoende speelminuten en wie weet scoren ze nog levensbelangrijke doelpunten voor uw bedrijf.