"Geroddel op het werk: hoe hou ik me erbuiten?"

"Tijdens de middag ga ik altijd eten met enkele collega's. Tegenwoordig doen ze echter niets anders dan roddelen over andere collega's van ons team. Ik ben het geroddel beu maar wil wel nog steeds met hen gaan eten. Hoe roddel ik niet mee?"
Het advies van Kevin Decock, ISW Limits

Wanneer is roddelen problematisch?

Roddelen, we doen het allemaal wel eens. Voor sommigen kan roddelen een manier zijn om vrienden te houden, met het roddelen steun vinden bij anderen, goed te liggen in de groep, frustraties af te reageren… Maar dan wel op de kap van een ander.

De vraag is dan, wat doe je wanneer je vindt dat dit geroddel in de groep een probleem is? Hier kijken we even naar wat je kan doen als je niet mee wil roddelen op het werk.

Het is normaal dat je je slecht kan voelen bij het geroddel over een collega. Roddelen kan namelijk schadelijk zijn. Het kan steeds erger worden, zelfs tot op een punt dat het niet zo ver weg meer is van pesten. Het is dus belangrijk dat je even kijkt naar de intentie van de roddelende groep.

Hoe schadelijk is het roddelen?Afhankelijk van je antwoord op die vraag zijn er enkele strategieën die je kan volgen.

Hoe kan ik het onderwerp vermijden?

Als het je lijkt dat het geroddel slechts af en toe gebeurt of niet schadelijk is, kan je er voor kiezen om je even te distantiëren van de groep en gewoon niet mee doen. Je kan bijvoorbeeld voor jezelf opkomen en aangeven dat je het geroddel niet leuk vindt en niet mee gaat doen.

Deze strategie houdt echter wel enkele gevaren in. Zo bestaat er de mogelijkheid dat je op deze manier vaak het contact met je collega’s gaat mijden. Zo plaats je jezelf ook uit de groep en kan het geroddel zelfs over jou beginnen gaan. Na een tijd zou het kunnen opvallen dat je bewust de groep mijdt en dit kan wel voor wat frustratie zorgen bij het team.

Hoe kan ik opkomen voor de ander?

Indien het roddelen erg vaak voorkomt en je merkt dat er zeer negatieve en misschien zelfs onjuiste dingen verteld worden over een collega, kan je er voor kiezen om op te komen voor de ander. Natuurlijk vergt dit erg veel moed en het zal voor mensen die niet zo sterk in de groep staan dus ook een moeilijke strategie lijken. Hier zijn dus enkele concrete tips die je kan hanteren om dit te doen.

  • Probeer naast het negatieve geroddel ook positieve dingen te benoemen bij de ander. Zo kan je een roddel nuanceren.
  • Geef een andere interpretatie aan het gedrag waarover het geroddel gaat. Als het gaat over iemand die erg vaak te laat komt en de groep besluit meteen dat dit zo is omdat hij/zij niet gemotiveerd is, denk dan even aan de alternatieve verklaring dat hij/zij misschien kinderen naar school moet brengen, of vaak problemen heeft met het openbaar vervoer
  • Draai de negatieve trend om, stel bijvoorbeeld expliciet voor om over positieve dingen te spreken.

Wat kan ik doen om het geroddel te stoppen?

Als je echt te kampen hebt met quasi constant geroddel in je team, kan het zijn dat je besluit om echt iets te doen aan het geroddel. Als je ziet dat het probleem steeds erger wordt wil je dat het stopt, maar weet je misschien niet goed hoe je dit kan aanpakken. Hier enkele tips:

  • Kaart het probleem aan. Geef met andere woorden expliciet aan dat er in de groep wel erg veel geroddeld wordt en dat dit nadelig is voor de sfeer.
  • Benoem het proces. Leg duidelijk uit wat je ziet gebeuren. Zijn er bepaalde patronen die terugkomen? Is het telkens dezelfde persoon die wordt geviseerd? Welke onderwerpen worden altijd aangehaald etc. Op deze manier kan je constructief praten over het geroddel en is het mogelijk om het gedrag te veranderen.
  • Geef feedback aan de groep over hun gedrag, op een assertieve manier. Geef aan dat jij dit niet leuk vindt, waarom niet, wat je graag anders zou zien en hoe je denkt dat dit kan gebeuren.

Besef dat dit erg moeilijk is en dat je erg sterk moet staan binnen een groep om dit te doen. Je kan het probleem bijvoorbeeld ook bespreken met je leidinggevende en zijn of haar steun vragen om het geroddel te doorbreken.

I.s.m. ISW Limits