(Christmas) Balls of Steel

Het is weer zover. De lijstjes, de goede voornemens, de wensen. De vooruitblik en de terugblik. Het blijft allemaal vaag, fuzzy en lief. En redelijk betekenisloos. We weten immers allemaal dat de sleur van het dagelijkse het snel weer over zal nemen en de voornemens samen met de fitnesstrip smelten als sneeuw voor de zon. En dat er gewoon een jaar meer op de teller komt.

Willen we afspreken dat we dat niet meer doen? Willen we dat gewoon afspreken? Ik denk dat er maar één ding is waar we echt aandacht moeten aan schenken: Hoe we echt in het leven willen staan.
Ik zou iedere lezer(es) een geweldige ruggengraat willen  toewensen, die hen toelaat om in het komende jaar datgene te doen wat hij/zij echt belangrijk vindt en waar hij/zij echt talent voor heeft. De wereld zal er een pak mooier uit zien. Niet doen waar je voor betaald wordt, maar doen waar je in uitblinkt en waar je je moeiteloos kunt voor opladen.

Die bedenking kwam bij mij op toen ik onlangs met iemand stond te praten, die een ‘beetje’ ongelukkig was in haar job. Maar er zat beterschap aan te komen, want misschien zou ze ooit de sprong wagen naar full time copywriter. Ze deed dat nu al vijf jaar in bijberoep. Ze vond het leuk, veel leuker dan haar echte job.

Ik vond het een deprimerende gedachte. Je persoonlijke ambities en talent - datgene wat je toelaat om er uit te springen, om te groeien - als een hobby beschouwen en wegkwijnen in je dagelijkse job. Voor een handvol zilverlingen.  Foei! Een soort bijverdienste voor de weekend en de avond. Er zouden lijfstraffen moeten op staan!

Ik weet waar ik het over heb. Het roer omgooien en kiezen voor iets radicaal anders, is ingrijpend. Het legt druk op je schouders, op je omgeving, op je relatie, en niet in het minst op je financiële middelen. Maar tegelijkertijd geeft het je terug de zuurstof, het perspectief en de vreugde om cynisme en dofheid af te schudden.

Wat die keuze inhoudt, dat moet ieder voor zich uitmaken. We moeten niet allemaal beginnen liefhebberen in de start-up sfeer, we moeten niet allemaal life-coach of ‘businessgoeroe’ worden. We moeten vooral oog hebben voor ons echte talent, en onze goesting. En dan ook nog eens een keer ‘balls of steel’ ontwikkelen om er voor te gaan. Zelfs als het zou gaan over macramé met raffia.

Mijn vriendin heeft een jaar geleden een goed betaalde, boeiende job in één van de betere communicatiebureaus van België opzij gezet, met inbegrip van al haar anciënniteit en geloofwaardigheid, in die sector. Ze koos voor iets totaal nieuws. Niemand wist waar het toe zou leiden, zijzelf ook niet, en ze had geen enkele garantie op succes. Niet voor haarzelf, niet wat betreft de toekomst van dat bedrijf.  Springen met een beperkt vangnet. Een jaar later is het een andere vrouw geworden. Bruisend van de ideeën, optimistisch over de toekomst en blij. 

Wat is daar voor nodig? Een kritische houding tegenover het eigen functioneren, een helder besef over je sterktes, een realistische visie over je ‘platgetreden pad’. En enthousiasme! Het enthousiasme waarmee je afstudeerde, je eerste stappen op de arbeidsmarkt zette, het enthousiasme waarmee alles mogelijk leek. Dat is nog steeds zo. 

Veranderen. Niet dromen, maar durven.

 

Guido Everaert is blogger-columnist, docent, spreker en auteur. Na een verleden in marketing en communicatie, nu vooral bezig met de toekomst en de plaats van goede verhalen daarin. Schrijft o.a. een wekelijkse column voor demorgen.be, en vanaf nu ook over werk in Vacature Magazine. Recent verscheen van zijn hand het boek ‘Storytelling - verhalen maken merken' (Lannoo campus).

Twitter : @guidooohh
Website: www.justguidooohh.com

(Niet) mee eens? Reageer hieronder of op Twitter met #overwerkt