"Ben ik werkverslaafd?"

Ergomanie of werkverslaving is net als andere verslavingen een ziekte. Je hebt het niet altijd zelf door maar stilletjesaan word je verslaafd aan je werk. Hoe herken je een werkverslaving?

Signalen van een werkverslaving

1. Je schuift je sociale en familiale leven aan de kant

Workaholics denken alleen nog maar aan werken. Als je vrienden en familie uit het oog begint te verliezen door je werk, wijst dat op een werkverslaving. Als ook je hobby's moeten inboeten, is je sociale leven helemaal verdwenen.

2. Lusteloos

Als je echt te hard werkt, voel je je op een bepaald moment lusteloos. Je krijgt niets meer gedaan en je energie is gewoonweg op. Zelfs de meest simpele zaken als opstaan, douchen en jezelf aankleden lijken dan onoverkomelijk.

3. Eetlust verliezen

Stilaan verlies je ook je eetlust. Je eet weinig en ongezond. Je slaat je lunchpauzes over omdat je absoluut nog iets wil afwerken.

4. Slapeloosheid

Doordat je altijd bezig bent met je werk, kan je nooit ontspannen. Je gunt je hersenen geen rust en ze blijven op volle kracht doorwerken. Ook 's nachts wanneer je eigenlijk hoort te slapen en alle informatie van de voorbije dag moet verwerken.

5. Je kan het werk niet loslaten

Je bent altijd met je werk bezig en kan het niet loslaten. Op het werk vind je het moeilijk om iets te delegeren. Je denkt sneller dat je het zelf allemaal beter kan en neemt heel veel hooi op je vork. Je durft ook moeilijk neen zeggen als men je vraagt wat extra werk te verrichten.

Redenen

De redenen voor werkverslaving zijn divers. Workaholics hebben de sterke behoefte om zich nuttig te voelen. En dan luidt het: hoe harder ik werk, hoe nuttiger ik me voel. Anderen daarentegen werken hard omdat ze zoeken naar nieuwe uitdagingen en prikkels om hun leven zo spannend mogelijk te maken. Ze zoeken voortdurend de grens op, ook in hun werk. Nog anderen vinden troost in hun werk of werken omdat ze anders niet weten wat ze met hun tijd moeten. In deze categorie zie je bijvoorbeeld ook veel mensen met een hecht maar slecht huwelijk. Thuis loopt alles op rolletjes, dus alle energie kan in het werk worden gestopt.

Oplossingen

Wie met een échte werkverslaving kampt, kan best professionele hulp zoeken. Net als andere verslavingen heb je daarbij hulp nodig. Er bestaan een aantal ontwenningsklinieken die zich ook bezig houden met werkverslavingen.

Wie misschien nog niet zo ver is maar toch overdreven hard werkt, moet vooral op zoek gaan naar de balans tussen zijn werk en privéleven. Durf jezelf eerlijk te confronteren met deze vraag. Steek genoeg tijd in je vrienden en familie. Ga bijvoorbeeld af en toe sporten of zoek een fijne hobby. Het zijn allemaal manieren om de balans tusen je werk en privéleven evenwichtig te houden. Meer nog, je presteert zelfs beter op het werk als je jezelf voldoende rust gunt.

Bron: Workaholics Anonymous en Solutions