"Banken die beweren dat een riante bonus noodzakelijk is om toptalent in huis te houden, verkopen prietpraat"

Elke week geeft een van onze journalisten zijn mening over een thema uit de economische actualiteit. Deze week neemt Filip Michiels de superbonussen in de banksector op de korrel.

Nee, Pierre (54) boerde niet slecht de afgelopen jaren. Met een jaarsalaris van 1 miljoen euro en een bonus van nog eens 800.000 euro mocht Pierre Mariani – topman van Dexia – in het crisisjaar 2009 het niet onaardige bedrag van 1,8 miljoen euro op zijn spaarboekje schrijven. Hoeveel de protégé van Sarkozy in 2010 zal verdiend hebben, is nog niet bekend, maar de kans dat hij het met een jaarsalaris van pakweg 100.000 euro moest stellen, is relatief gering.

Dan had Jan (52) minder reden tot juichen. Hij moest het vorig jaar zien te redden met een goede 13.000 euro. Per jaar welteverstaan. Jan zit, ondanks een universitair diploma, ook al twee jaar thuis, wegens… te oud en te duur. Je hoeft geen helderziende zijn om te beseffen dat dit soort logica niet veel langer meer zal gepikt worden door het grote publiek.

Het zou al te demagogisch zijn om enkel de banksector een zwartepiet toe te schuiven voor hun soms weinig coherente personeelsbeleid. Topmanagers worden overal stevig betaald, ongeacht hun leeftijd. Toch kunnen we niet om de vaststelling heen dat de financiële sector het wel erg bruin bakt met zijn graaicultuur. Natuurlijk kan je Pierre en Jan niet zomaar met elkaar vergelijken, maar leg Jan met de pet maar eens uit waarom de ene vijftigplusser te oud en te duur bevonden wordt – waarna de belastingbetaler dan maar voor hem kan opdraaien – terwijl die andere jaarlijks een zak geld toegestopt krijgt die buiten alle proporties is.

Banken die in alle ernst beweren dat een jaarlijkse bonus van vele honderdduizenden euro’s noodzakelijk is om hun toptalent in huis te houden, verkopen prietpraat. Want stel nu even dat de volledige financiële sector komaf zou maken met die superbonussen, waar zou al dat dure toptalent dan wel onderdak vinden? Banken, en met hen de hele bedrijfswereld, staan niet boven de maatschappij waarin ze meedraaien en geld verdienen. En dus is het ronduit ongepast om eerst zelf uitgebreid langs de maatschappelijke kassa te passeren – en in het geval van de banken mag dat zelfs letterlijk worden genomen – en vervolgens diezelfde maatschappij ook te laten opdraaien voor werknemers die te oud of te duur zouden zijn. Het zou ceo’s met een jaarsalaris van 1 miljoen euro of meer sieren mochten ze op dat vlak het goede voorbeeld geven.