Kmo’s zoeken de meest gemotiveerde medewerker, niet de goedkoopste

Een goede motivatie en attitude van een kandidaat geeft de doorslag bij zijn aanwerving. Kennis van de tweede landstaal staat zowel in Vlaanderen als in Wallonië op de tweede plaats, de loonkost vinden we pas op vijf. Dat blijkt uit een recent onderzoek van HR-dienstenverlener SD Worx, die 660 Belgische bedrijven met vijf tot honderd medewerkers ondervroeg.

Van de leeftijd van de medewerker ligt het merendeel van de ondervraagde kmo’s niet wakker: meer dan 60% van de kmo’s maakt er geen punt van. Wel zijn er iets meer die aarzelen om een oudere medewerker aan te werven (36,6%) dan een heel jonge medewerker (28,7%).

Kmo’s aarzelen om ouderen aan te werven omdat ze te duur (55,5%) of niet voldoende flexibel zouden zijn (26,4%). Bij jongeren speelt vooral de mentaliteit (76,3%), het gebrek aan ervaring (50,6%) of de vrees dat ze niet lang zullen blijven (36,8%).

 

“Over specifieke maatregelen rond tewerkstelling voor jongeren en ouderen zijn de kmo’s duidelijk: ze overwegen sneller een alternatieve vorm van samenwerking met jongeren dan met ouderen. De twee alternatieven halen meer dan 70%”, zegt Johan Van Duyse, strategisch adviseur kmo's bij SD Worx. Het gaat om een combinatie van leren en werken, of een tijdelijke stage voor de jonge medewerker. “60% van de zaakvoerders is er ook voor te vinden om een oudere werknemer als mentor voor jongeren te laten optreden.”

 

Zoek je een nieuwe uitdaging binnen het kmo-segment? Bekijk hier de openstaande vacatures.